Знаете ли, че биометричните данни на УХОТО са новия надежден начин за разпознаване ?

Знаете ли, че биометричните данни на УХОТО са новия надежден начин за разпознаване? А защо някои хора нямат пръстови отпечатъци?

Това са някои новинки около биометричните данни.  Биометрия с нарича методът, с който се разпознават човешки единици  чрез физически данни.

Знае се, че  пръстовите отпечатъци се оформят в утробата на майката на 24-тата седмица от бременността. Рядка генна мутация вероятно е причината, поради която някои хора се раждат без пръстови отпечатъци, според ново изследване на израелски учени.  Състоянието сe нарича – адерматоглифия/ от дерматоглифи- това са малките браздички по кожата на пръстите/. Често при това състояние има още и злокачествени кисти, кожни обриви. Израелски учени установили/ при изследване и сравняване на геномите на девет  члена на швейцарско семейство, които нямат пръстови отпечатъци, с тези на другите седем, които са с нормални пръсти/, че адерматоглифията се дължи на генна мутация при четвъртата хромозома. Хората имат 46 хромозома в 23 двойки. Генът, SMARCAD1, контролира различни гени, свързани с развитието. И конкретно в този случай проблемът е  неговата скъсена версия, което засяга основно кожата- намалява се броят и на потните жлези, намиращи се в дланите. За сега много малко се знае за функцията на SMARCAD1.

Едни от познатите биометрични данни са:

*** Пръстовите отпечатъци/ в някои случаи може да не е надежден- например при хлебари, строителни работници/, Но Те пък не се променят при старенеето на човека и са  Уникални – до сега не са открити двама души с еднакви пръстови отпечатъци, дори и при близнаците са различни.

*** Лице-  лицевото разпознаване по  формата на лицето  зависи от процесите на стареене- системите за отчитане  се влияят от увисване на кожата, гънки, бръчки около очите. Лицето трябва да се снима върху т.н. контролиран фон.

*** Ирис и Ретиана на очите/ изисква погледът да е от близко разстояние,точно, директно в изследващата машина/.                       ***Вените на дланта, геометрията на ръката, ДНК теста, гласовите данни и т.н. Всички те са индивидуални за всеки човек.

Сега обаче учените предлагат нещо НОВО- използване на  биометричните данни на УХОТО- като надежден начин за разпознаване. Разработен е нов метод за разпознаване с използване на  специални сканиращи камери. След  сканиране на ушите /например при граничния контрол/, те се сравняват с тези от базата данни. Строежът на човешкото Ухо е сложен, Уникален, напълно оформен още от раждането. Това позволява да се правят серия от „замервания“. Ушната раковина/ мида/ е изпълнена с изпъкнали структури, които се подходящи при скенерно използваене на т.н.”лъчева трансформация на изображението”. На проведените тестове се отчита висок процент на разпознаване- 99%. Дължи се на факта, че Уште почти не търпят промени с увеличаване на възрастта- те нарастват пропорционално, а леко удължаване има само меката част на ушната мида.  Изследването е удобно, защото ухото е винаги анатомично разположено върху един фон- главата. Но сега се разработват и начини за скениране на ухото самостоятелно, т.е. ”изолирано” от главата/ за да не пречи косата/.

Всъщност, човешкото уникално ухо, използвано хилядолетия от източната медицина за диагностика и лечение  на различни заболявания, сега се осъвременява с модерната научна технология и  в това направление.

Различните биометрични характеристики могат да бъдат използвани за потвърждаване на самоличността ни.