Грозде

Грозде

Неговата история е повече от 7000 години

Неговата история е повече от 7000 години. Хипократ е смятал, че хранителните и лечебни свойства на  гроздето и кърмата са еднакви. Клеопатра е използвала гроздов сок за козметични цели. Сега специална наука- ампелография- изучава сортовете грозде, а лечението с него се нарича ампелотерапия
Гроздето е с: * Висока енергийна стойност. Съдържа 13- 24% захари-   глюкоза, гроздова захар/ която не се променя от храносмилателните ензими, постъпва непроменена в кръвта и се усвояв а бързо/, фруктоза. * Съдържа   витамини: група „В”- В1, В2, В5 спомагат за синтеза на половите хормони;  68 кал / 100 г. С- участва във функциите на половите жлези; Е- подпомага репродуктивните тъкани, ускорява синтеза на тестостерон; Минерали: Мед- играе важна роля при кръвообразуването и тъканното дишане;
Магнезий- стимулира половата активност; Цинк-  има важно значение за повишаване и поддържане  на ерекцията, образуването на спермата. При всяка еякулация се намаляват около пет грама цинк; Калий- подобрява кръвоснабдяването и поддържа ерекцията,  естествен диуретик; манган; Калций- той е важен за повишаване на либидото, участва в процесите на възбужда
не на нервните клетки;  Фосфор- повишава либидото, спомага за жизнена и здрава сперама; Бор-  участва  в образуване и регулиране  на женските полови хормони- неговият недостиг намалява количеството на отделените хормони; йод; силиций;* Винена и ябълчна киселина; *Ресвератрол- силен антиоксидант- основно се намира в черното грозде, лозата, листата, червеното вино; * Етеречни масла, танин, смолисти вещества.
Гроздето е без: мазнини, холестерол, натрий. Подпомага работата на черен дроб, жлъчка, бъбреци, дебело черво, запек, укрепва нервната  и кръвоносна системи, при инфаркт, високо артериално налягане, атеросклероза, подагра, анемия, подобрява зрение, кости, нокти; Полезно е при спортисти, физически работници.  Добре се понасят с месните ястия- допринася за бързото им усвояване.  Не се съчетава въобще с млякото.  В лабораторни условия е установено, че екстракт от гроздови семки  въздейства върху рак на: кръвта, гърдата, кожата, дебелото черво, с?
?омаха. Това се дължи на съдържащия се в тях ресвератрол.