ВЕГА ТЕСТ определя личните ви диетични храни при хроничен колит

Компютър определя  поносимите от организма ви храни, които се усвояват най- добре и са подходящи точно, лично за вас. Само за един час с  ВЕГА ТЕСТ ще разберете кои са тези храни и как да ги комбинирате, за да се храните правилно. Ако включите вашите личини храни в менюто си, като спазите изискването за диетично хранене при хроничен колит, увеличавате шанса за запазване на  здравето си, за спиране или намаляване на неприятните оплаквания  при хроничния колит. Получавате и допълнителна информация за качествените храни на пазара  в момента.

1. МЕСО И МЕСНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти меса – говеждо, пилешко, телешко, заешко, постно агнешко- смлени или нарязани на ситно; варени/ супи, бульони/, печени, задушени, на фурна, на пара, на скара.
ЗАБРАНЕНИ: сланина, тлъсти меса- овнешко, свинско, птици-  гъше, патешко, силни месни бульони, карантия, пържени, панирани, пушени, сушени.

2. РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ:
РАЗРЕШЕНИ: нетлъста риба – на пара, супа, бульони,
на скара, печена.
ЗАБРАНЕНИ: рибни консерви, тлъсти риби, пушена или маринована риба, пържена и панирана риба, сушена.

3. МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ:
РАЗРЕШЕНИ: прясно сирене, извара, некисела сметана, кашкавал, кисело мляко, прясно мляко- само в ястия и десерти.
ЗАБРАНЕНИ:  сметана-  над 20% мазнина, прясно мляко, сладолед, пушено сирене, каймак.

4. МАЗНИНИ
РАЗРЕШЕНИ– САМО  в ограничени количества: краве масло,топено и обикновено; растителни мазнини- зехтин, олио
ЗАБРАНЕНИ: мас, маргарин.

5. ЯЙЦА И ЯЙЧЕНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: Яйца- омлети без пържене- на тиган без мазнина,
не твърдо сварени, по панагюрски,
ЗАБРАНЕНИ: пържени, панировки, майонези

6. ЗЕЛЕНЧУЦИ
РАЗРЕШЕНИ:  картофи, моркови, тиквички, брюкселско зеле, карфиол, цвекло, тиква- като пюрета или  сурови /ситно нарязани/, зеленчукови бульони;  зеленчукови супи;
ЗАБРАНЕНИ: сурови зеленчуци- ряпа, леща, зеле, фасул,  репички, краставици, грах, чесън, лук, люти чушки

7.  ПЛОДОВЕ
РАЗРЕШЕНИ: ябълки, дюли, банани- те са  богати на пектин . Употребяват се: обелени, настъргани, пасирани,във вид на пюре, варени на компот, много често- печени, нектари с ниско захарно съдържание. С внимание-  цитрусови плодове, сокове от тях- според индивидуалната поносимост на организма.
ЗАБРАНЕНИ: сурови плодове,  плодове, съдържащи много целулоза, или такива  със семки/ малини/.

8. ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ПРДУКТИ:
РАЗРЕШЕНИ: ориз, оризови спагети, оризова вода, твърд или препечен бял хляб, сухари, геврек, бульони или  супи с овесени ядки, макарони, ориз, жито..
ЗАБРАНЕНИ: черен и ръжен хляб, хляб със семена, прясно изпечен бял хляб, изделия от бутер теста – баници, ронливо, маслено; козунчено тест и изделия от него- кифли, сладки. бисквити- приготвени с масло, маргарин и растителни мазнини,  пържени закуски, царевица, солети, бейкроуз.

9. ЗАХАР И СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: плодови кремове, желета, крем с кисело мляко, крем карамел/ ако няма индивидуална чувствителност към него/, мед.
ЗАБРАНЕНИ: какаов шейк, шоколад, шоколадови бонбони, сметанов сладолед, сметанови торти и пасти.

9. НАПИТКИ
РАЗРЕШЕНИ: чай от шипка, мента, лайка, сушени плодове, липа, дренки- слабо подсладени по желание, плодови или зеленчукови сокове- 3  пъти дневно по 50-  100 мл, кафе или какао /с  малко мляко, отвара от боровинки, вишнев сок, червени -танинови вина в малко количество/ според индивидуалната чувствителност към него/.
ЗАБРАНЕНИ: алкохол: концентрати, вина /, газирани напитки;

10. ПОДПРАВКИ
ЗАБРАНЕНИ: осолени храни, горчица, туршия, оцет,  люто, хрян, чесън, лук, сос чили, кетчуп, майонеза.
ПРЕПОРЪКИ: Избор на храни, които мога да успокоят чревната  секреция и моторика. Храненето да е бавно, в малки количества, 5-6 пъти дневно. Достатъчен прием на течности, за да не се обезводни организма.

При запек да се  включват храни, стимулиращи моторната функция на червата: хлебни изделия от пълнозърнести пшеничени и ръжени брашна, отвара от трици, отвара от сини сливи, салати от маруля, къдрави салати, репички, краставици, чушки, домати, спанак, цветно зеле; сурови плодове, сушени плодове. сини сливи, кайсии, зарзали, смокини; пчелен мед, конфитюр от рози, смокини; мазнини достатъчно количество, краве масло, слънчогледово или олио от гроздови семки.
В  зависимост от вида и стадия на заболяването е важно да се осигури разнообразно и пълноценно хранене. Необходио е да се увеличи приема на белтък в менюто – 2 g на kg/ около 100 г на ден/ ; до 450 г въглехидрати; мазнини- до 10 г на порция- по- големите количества кличства имат лаксативен ефект; сол 5- 6 г  дневно; 1,5 -2 л течност;  Калории-  2 800- 3 000 ккал.

Забранени са: цигарите; нередовното хранене-.нарушава се перисталиката на червата/ забавя се  или се ускорява, което води до образуване на газове/.