Диня

anaresim (25)

Счита се, че произлиза от Южна Африка. Култивирането й започва в Африка, а от ХVII век се използва във Великобритания, Испания, Китай, Северна Америка. Смята се, че динята е била диворастящо растение в пустинята Калахари. Други източници твърдят, че древният Египет е родината на динята Използвали са я вместо вода.
СЪДЪРЖА: 6 – 12% лесноусвояеми захари, 1- 2% пектинови вещества, 1.5% целулоза, каротин, витамини: А, група” В”- спомагат за синтеза на половите хормони: В1, В3; С- участва във функциите на половите жлезинатрий, Калций- за повишаване на либидото, участва в процесите на възбуждане на нервните клетки; Желязо-  необходимо за развитието бебето, при недостиг то ще го приема за сметка на организма на майкта. Получаване  на анемия в този период е рисково и за двамата; Магнезий- 224 мг/ 100 г- активира половата активност; Мед- играе важна роля при кръвообразуването и тъканното дишане. Вода- 80 – 92%.
Тя е плодов зеленчук, от вид тиквови растения. Плодът е с гладка кора: зелена или жълта, тя е сочна, сладка, обикновено с червена вътрешност. В Китай кората се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини, използват се за производство на растително масло. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло. Съществуват над 1200 вида диня, но само около 60 вида са подходящи за консумация.
Полезна е: при лечение на  хроничен запек- съдържа магнезий и фина целулоза; при хронична бъбречна недостатъчност и заболявания на бъбреци, черен дроб,злъчка; при лечение на подагра; регулира перисталтиката и стимулира отделянето на жлъчен сок;  при диабет- консумацията на  диня до 200 – 300 грама  дневно не вреди на диабетиците, защото съдържащата се плодова захар се усвоява без да изисква инсулин; при някои заболявания на сърцето, анемия. Динята е нискокалорична – 100 г/ 30 – 40 калории, препоръчва се за диети при затлъстяване.