Домати

Домати

Познати и пренесени от Южна Америка.

Познати и пренесени от Южна Америка. Съдържат в 100 г: вода- 93,9 мл, белтъци- 1,0 г, въглехидрати- 3,7 г, мазнини- 0,2 г, КАЛОРИИ- 19,0; Витамини в мг%: С-  30 -участва във функцията на половите жлези; група”В” -спомагат за синтеза на половите хормони: В1- 0,06, В6- 0,10, В2- 0,04; РР- 0,53- укрепва кръвоносните съдове; Е- 0,85- подпомага репродуктивните тъкани, ускорява синтеза на тестостерон; К- 0,50, каротин- 0,61. Органични киселини: лимонена, ябълчна, оксалова;  целулоза; Микроелементи:  Калций- важен за повишаване на либидо?
?о, участва в процесите на възбуждане на нервните клетки;  Фосфор- допринася за отделяне на жизнена и здрава сперма, повишава либидото; Калий- подобрява кръвоснабдяването и поддържа ерекцията;  Магнезий- активира половата активност; Желязо- необходимо за развитието бебето, при недостиг то ще го приема за сметка на организма на майката. Получаване  на анемия в този период е рисково и за двамата; Бор- участва и стимулира  образуването и регулирането  на женските полови хормони- неговият недостиг намалява количеството на отделените хормони;
Селен- важен за здравето на половите органи, препоръчва се  за бременни и кърмачки; натрий, ликопен.
ПОЛЕЗНИ при: нарушена обмяна на веществата, диабет, артрити, затлъстяване, сърдечно- съдови и бъбречни заболявания, хроничен хепатит; успокояване на нервната система- дължи се на съдържащия се 5- хидро- кситриптамин, който е с подобен ефект на серетонина. Намиращата се в тях оксалова киселина е разтворима, трудно се утаява и не предизвиква образуване на оксалатни кристали/ камъни/.   Установено е, че ликопенът намалява риска от рак на пикочния мехур, белите дробове, простатата, кожата и стомаха.  Според някои съобщения, гените на доматите могат да разрушават раковите клетки при едновременна употреба с противораковия медикамент азидомитидин.  Тази генна терапия НЕ лекува рака, а само би могла да забави неговото развитие.
Ограничен прием при: гасрит, язва на стомаха, алергии.