Как да се хранят жените с рак на гърдата?

При онкологично болните една от важните части на лечението е поддържането на съпротивителните сили и имунитета.
Световните проучвания на раковите заболявания показват, че могат де се предотвратят 30- 40% от раковите заболявания ако:имаме подходящ здравословен режим за хранене, поддържаме нормално телесно тегло и достатъчно физическо натоварване.
Няма да се спирам на лечението на раковите заболявания. Ще посоча най- често считаните рискови причини за тях: наследственост, хранене, алкохол, тютюнопушене, професионални вредности, радиация, замърсяване на околната среда/ вода, въздух, почва/, някои вируси и др. Ракът на гърдата е хормонално зависим от естрогените. Затлъстяването и наднорменото тегло се считат за една от причините за неговото развитие-  те стимулират производството на естрогени. В България броят на жените с рак на гърдата е около 3 000 годишно- това е ужасната статистика. В европейските страни  65% от случаите на раковите заболявания са на ендометриума, млечната жлеза, червата.

      Храненето при рак на гърдата:

За намаляване на риска от ракови заболявания е добре да се знае кои храни и с кои техни съставки биха могли да помогнат. Много плодове и зеленчуци имат противораков ефект. В тях се съдържат:

-Антиоксиданти- те са силни в борбата със свободните радикали, т.н. оксиданти, като пречат на окислителните процеси  и помагат за предотвратяване на злокачественото израждане на клетките. Храните с антоксидантно действие съдържат вит. А, С, Е, бета- каротин, селен, цинк. Ценни източници са: броколи, круши, аспержи, спанак, зеле, ягоди, малини, портокали, ядки, бобови, червено грозде,череши и др.

- Флавоноиди-  намаляват риска от развитие на ракови клетки. Има ги в: боровинки, касис, зелен и черен чай, черно грозде, цитрусови, ягоди, малини, лук, репички, патладжани,  орехи, какао и т.н.
– Каротеноиди-  имат антиканцерогенно действие- съдържат се в картофи, моркови, кайсии.
– Знае се, че ако се увеличи консумацията на храни, богати на влакнини, се намалява риска от развитието на рак. Те са два вида- водоразтворими и неразтворими, но и двата стимулират функцията на храносмилателния тракт, особено на червата- за по- бързо елиминиране на използваните естрогени, токсини. Съдържат-  вит. Е, витамини от групата В, минерали-селен, цинк, калций, магнезий, калий. Има ги в триците на всички зърнени храни, в плодовете и зеленчуците.

- Антицианин- фитонутриент, силен антиоксидант, защитава здравите клетки – съдържа се в сливите, патладжаните.

- Витамин С- той потиска образуването на нитрозосъединения –  те имат канцерогенен ефект. Освен това той е силен антиоксидант. Най- много се съдържа в: киви, касис, цитруси, ябълки, круши, ягоди, малини, магданоз, чушки, броколи, домати, целина, картофи, грах и др.

- Индолите  намаляват канцерогенния ефект на  нитрозамините, потискат повишаването на хормона естроген- счита се, че той води до ракови оразования. Представени са в: ананас, ягоди, домати, люти чушки.

- Фолиева киселина- с доказан профилактичен ефект за появата на рак на гърдата. Препоръчителни храни са:  спанак, коприва, лапад, марули, броколи, домати,грах, зеле, леща, пълнозърнест хляб, цитруси, канела.

Кверцетин- с добър антиканцерогенен ефект. Съдържа се в : лук, чермено грозде, броколи,стафиди.
–  Селен- микроелемент, който влияе върху гените, потискащи раковото развитие. Съдържа се в: ядки, бразилски орех,  рибите, яйцата, морски дарове, портокали.

- Приемане на омега-3 полиненаситени  мастни киселини предпазва от развитието на рак. Има ги в: сардина, сьомга,  скумрия, пъстърва, херинга, прясна риба тон, безсолни ядки, бразилски орех, сусамово семе,тиквено и слънчогледово семе,  пшеничен зародиш, авокадо.

- Ликопен- намаляват риска от развитие на рак, спомагат имунната система да разпознае предраковите клетки. Той се намира в: домати, дини шипки, сухи кайсии, грейпфурт /розов/.

- Употребата на грозде, гроздов сок също може да потисне развитието на карциномните клетки-  дължи се на съдържащия се ресвератрол в него. Подобен ефект имат изсушени ягоди и боровинки.

-Пиенето  редовно на черен или зелен чай, благодарение на  полифенолите в тях, намалява риска от развитие на рак, но в него има доста кофеин, с който трябва да се съобразяваме.

-Подправки, съдържащи антиоксиданти: канела, къри, лют червен пипер, розмарин.

- Алицинът, със своето антибактериално и антивирусно въздействие,  може да намали риска от развитие на ракови клетки.  Съдържа се в лука, чесъна.

- Летрил и амигдалин – Намират се в: сурови бадеми, ленено семе, леща, черен ориз, кълнове на боб.

- Изофлавоните повлияват на обмяната на стероидните хормони и могат да потиснат растежа на раковите клетки. Съдържат се в: леща, боб. Някои онколози не препоръчват соята, защото считат, че тя може да предизвика по- бързо развитие на рак.

- Сулфорафан- намалява, блокира растежа на туморните клетки- има го в броколи, брюкселско зеле. Това са храните, които могат да ни подпомогнат в профилактиката и лечението на рака на гърдата. Препоръката е: прием на ненаситени мазнини, растителни въглехидрати,пълнозърнестите храни, растителни белтъчни храни, варива. Достатъчен прием на вода – да се поддържа естествения воден баланс на организма, спомага за бързото изхвърляне на токсините от организма.  Важна част за намаляване на риска от рак заема и активното физическо натоварване – намалява се времето на преминаване на канцерогенните и токсични вещества през организма, подпомагат се и се активират функциите на неговите органи и системи.

     Хранене при химиотерапия и лъчетерапия:

В този период много често има гадене, повръщане, липса на апетит, отпадналост, нежелание за нищо. Но това трябва да го преодолеете. Подходящи са плодовете във всякакъв вид, зеленчуците да бъдат приготвени на пара, супа, сготвени, ако може и сурови. Да не се приемат студени течности и храни. Постни риби или пилешко- във вид на супа. Малки обеми на порциите, но чести. Прием на вода и течности- чести, малки количества. Извършването на  Вега тест е една възможност за бързо и точно определяне на храните, които можете да консумирате спокойно – и това са тези, които организмът ви разгражда и усвоява на-добре. Те са полезните за вас в момента. Установяват се и храни, които организмът ви не понася, не ги разгражда и усвоява, а трупа като токсини, шлаки, мазнини, вредни субстанции. Тях изключете от храненето си временно, само за няколко месеца. След приключване на теста получавате веднага фиша с резултатите. Лекарят изготвя индивидуалния ви хранителен режим. Съобразен е с изискванията на заболяването ви в момента, както и с други заболявания – ако имате такива. Хранителен режим с поносимите от вас храни би помогнал за голяма част  от проблемите ви, ще се отрази добре на общото ви състояние. Храненето не трябва да ви стресира, защото получихте информация, кои храни намаляват риска от развитие на рак на гърдата. Ако сте си направили теста имате и тези храни, които индивидуално организмът ви понася в момента. Това е полезно, защото е получена насоката всеки сам да направи  своя режим на хранене в зависимост от здравословното си състояние в момента, според вкуса и възможностите си. Вега- тест се извършва само от лекар и то специалист в тази област- важно е резултатите да са точни и препоръките професионални.

     Кои храни не трябва да се консумират при рак на гърдата ?

- Съвременният човек приема големи количества лесно усвоими въглехидрати – бисквити, торти, бонбони, сладкарски изделия, сладолед, газирани напитки и други- това води до повишено отделяне на инсулин. Той участва в един сложен процес на обработка на храните с краен резултат повишено отделяне на мазнините в клетките- а те повишават нивото на естрогените.

- Да не се употребяват  пушени, пържени, панирани, консервирани, солени, пикантни храни, майонези, колбаси, сухи супи, бульони,бърза храна- пици, хмбургери, чипс, полуфабрикати.

Наситени мастни киселини - те повишават възможността за развитие на рак. Източници са: тлъсти меса, масло, сметана, високомаслени млечни продукти.

- Употребата на алкохол в големи или чести количества също се явява рискова за развитието на рак – тимулира продукцията на естрогени.

- Кафе - растежът на раковите клетки не зависят от кафето, но добре е да не се злоупотребява с него.

- Цигарите - да се изключат.

Нужно е, препоръчвам да не си спестяваме времето, за да прочетем какво пише на етикетите на храните, които купуваме. Да изберем тези, които съдържат  по- малко консерванти, оцветители, ароматизатори, емулгатори, тези с много дълъг срок на годност- те допринасят за размножаване на раковите клетки посредством възпалителния процес.

- Да припомня, че токсините /означава отрова/ са два вида: екзотоксини- вредни вещества от околната среда и ендотоксини- вредните вещества, образувани в организма ни в процесите на неговото функциониране. Те са вредни, защото отравят нашия организъм, нарушават имунната, обменната, хормоналната, сърдечно- съдовата  функции. Токсините са предпоставка за развитие на редица заболявания, за раковите- също. За това трябва с правилното и подходящо хранене да намалим тяхното въздействие. Препоръката за хранене е – закуска, обяд, вечеря, две – три междинни закуски, включващи плодове и зеленчуци.
Количествата трябва да бъдат малки до умерени, включващи посочените по – горе храни.