Вега тест определя личните ви Ин- Ян и У син храни/ на петте елемента

Здравословното хранене в Китай се основава на равновесието между  двете противоположни енергии Ин и Ян- древно разбиране, възприето от всички филосовски школи. Според теорията на Ин и Ян/  учение на философската школа на натурализма от ІV век пр. Христа/ светът се управлява от равновеситето между  тези две противоположни и в същото време взаимно допълващи се сили.
Ин-  символ на женското начало, нощта и студа. Ян- символ на мъжкото начало, деня, топлината. Ин- храните са разхлаждащи и студени. Ян- храните са топли, горещи. Неутрални храни/ напр.свинско месо/. Ако се консумират в правилно съотношение, както безпогрешно правят източните народи- ще можем да си осигурим добро здраве.
За да се осъществи правилно функциониране на органите в тялото е нужна енергията „Ци”. Част от тази енергия получаваме още от раждането си / юен ци/, а останалата част се набавя чрез дишането и храненето.  В човешкото тяло, Ци трябва да премине хармонично и в един затворен кръг. Пътят или електрическите линии,по които тя действа, се наричат меридиани, върху които има точки/ те се използавт при акупунктурата/, които променят скоростта и степента на потока на Ци. Европейски учени я изследваха със специфични за измерване на количествените й характеристики. С метода Вега тест с помощта на електронни устройства се  изследва биоенергийното състояние на човека, т.е измерва се  потока  на Ци в органите и меридианите. С промяната на електропроводимостта на акупунктурни точки, разположени по меридианите, може да се направи  диагностика на редица заболявания. Можем да  определим към кой елемент спада този човек. Ползвайки тези принципи можем  много точно да определим подходящите храни на всеки човек с  биоенергийния хранителен Вега тест. Когато се използват така определените храни се постига равновесие на Ин и Ян в организма. Това прави теста много полезен и важен индивидуално за всеки един от нас. Ктайските специалисти препоръчват съответно на заболяването хранене, за да се възстанови полезното за здравето/ и за установеното  заболяване/ равновесие на Ин и Ян. Така се избягват лекарствата, по- бързо се възстановява имунната система, оздравителния процес.

С приемане на горещите Ян  храни – някои видове риба, птици, сухи подправки- получаваме втория вид енергия ”ци“. Топлите Ян  храни- агнешко, телешко, пилешко, яйца, гъби, ориз, джинджифил, сусамово олио, вино високоградусови алкохоли- трябва да се консумират умерено, за да може да се неутрализира излишната енергия на Ин.  Ян начини на готвене са : бързо, на силен огън пържене по китайски, печене, пържене.

Ин храните играят голяма роля в образуването на физиологията в организма- мускули, кости, кръв и др. Такива храни са: млечните продукти, раци, патица, повечето зеленчуци, зеле, моркови,  краставица, някои видове плодове, соеви кълнове, тофу. Студените Ин храни са полезни за противодействие при излишък на енергия и топлина- с тях не трябва да се прекалява. Подходящи за консумация през лятото още са: минерална вода, всякакъв вид студени напитки, някои видове чай, от липа, мента. Ин начините  на готвене са: варене, задушаване на пара, дълго варене/ до разваряване/.
Да открехнем още малко тайните на здравословното хранене в  Китай. В съвременното китайско хранене  се използва и  философската система за теорията на петте фази-”У син”. Счита се, че тя е създадена през 350 г. пр. Христа.  Според нея всички храни се съотнасят към някой от петте елемента- огън, дърво, вода, земя, метал. Тяхното взаимодействие управлява света, вселената. В китайската философия с „У син” се обобщава представата за Петте природни елемента/ феномена/ на земята /Ин/ и  Петте звезди на небето /Ян/. Така на човешкито тяло и природата се гледа  като на един цялостен организъм, който много добре се  самоорганизира и контролира. В тясна връзка са  ученията за Ин/ Ян  и петте елемента. Тези два принципа важат и се прилагат и по отношение на храната. Равновесието се усеща в съставките на  храната, цвета, аромата. За крайния ефект от голямо значение е  съчетавнето на отделните хранителни съставки.  Начинът на приготвяне също определя дали дадено ястие е Ин или Ян. Знае се, че почти няма храна, която да е чисто Ин или Ян-  една от тези две страни доминира.

ХРАНИТЕ СПОРЕД „У СИН”:

*Към” Огън” спадат храните с горчив вкус  или червен цвят. Те влияят добре на сърцето и тънките черва: агнешко, козе месо, червени чушки, кафе, какао, някои спиртни напитки. Елементът „Огън”e  горещ, искрящ, изкачващ се, сух, динамичен. Хората, спадащи към него са  много  динамични, ентусиазирани, искрящи.
*Към „Дърво”се отнасят киселите храни или със зелен цвят. Те подпомагат функциите на черен дроб и жлъчен мехур. Това са : патица, пиле,жито, чай/ отхибискус – каркаде/. Елементът „Дърво”- означава  растящ, върви нагоре, разцъфтява, с добре задържащи се корени. Такива хора са борбени, самоуверени, могат да се  контролират, силни са.
*Към „Вода” спадат солените или  черните на цвят храни. Те подпомагат  функцията на бъбреци и пикочен мехур. Такива са: много видове риба и морски продукти, бобовите растения. Елементът” Вода”-  мокра, студена, с характеристика на намаляване. Хората от тази група са огъващи се, лесно се нагаждат и променят/ течящи/.
*Към група „Земя” спадат храните с жълт цвят и сладък вкус. Те  подпомагат  функията на далака и стомаха.Това са: зърнени култури – царевица, просо, плодове и зеленчуци- тиква, моркови. Елементът” Земя”- тя произвежда, плодородна е. Хората към тази група са здрави,  издържливи, стабилни, надеждни, могат добре да се  обосноват.
*Към групата „Метал” са лютивите храни и тези с бял цвят. Те допринасят за укрепване на бял дроб и дебело черво. Таки
ва са: пълнозърнест ориз, ряпа, греяно вино, кресон. Елемент Метал- означава твърд, симетричен, с добра  структурира. Човекът, спадащ към него, е реален,организиран, с добро здраве и издръжливост.