Краставица

Краставица

Позната от 3000 г.- Китай, Япония, Индия, Египет.

Позната от 3000 г.- Китай, Япония, Индия, Египет.  В 100 г краставици се съдържат: вода- 96 мл;белтъци- 0,6 г; въглехидрати- 2,3 г; мазнини- 0,2 г; целулоза- 0 0,4 г; КАЛОРИИ- 14,0; витамини- С, В1, В2/ намират се повече в кората/, РР, провитамин А; минерали- калий,  калций, магнезий, фосфор, сяра, натрий, силиций; малки количества целулоза, монозахариди, белтъци, въглехидрати. Освежителният й вкус се дължи на органичните киселини.

Полезна е за: подпомагане на функцията на храносмилателната система при усвояване на мазнини и белтъци,  съдържащата се в нея целулоза регулира перисталтиката на червата, при гастрит с повишена киселинност; при анемия – спомага за образуване на червени кръвни телца/ еритроцити/; диуретичното действие на калия  спомага за отделяне на излишната вода в организма при отоци – подходяща е и при бременни; при подагра – разтваря солите на пикочната киселина;  съдържащият се йод  е необходим за функцията на щитовитната жлеза; при артрит, чернодробни и жлъчни заболявания, диабет; за намаляване на килограмите- сокът на краставицата е с алкално действие, което неутрализира киселинните съединения в организма, растителната целулоза и водата в нея възстановяват водно- солевия баланс; има успокояващ ефект върху кожата, торбичките под очите. Да не се употребява при жлъчнокаменна болест по време на кризи, при изострен хроничен ентероколит..