Круши

anaresim (27)

Крушата е била любим плод през вековете. Има данни, че е позната още от времето на каменната ера. Също според източници тя е била позната в Азия от преди 300 години.
Съдържат витамини: С- участва във функциите на половите жлези; витамини от група“В”- спомагат за синтеза на половите хормони- В1, В2, В6; К;  от 73,6 до 87,5 % вода, от 8 до 21% плодова захар- глюкоза, фруктоза ,захароза-  не се преработват допълнително в организма, усвояват се и се изполват напълно; от  1,4 до 9,3 % минерални соли: Калий до 155 мг- подобрява кръвоснабдяването и поддържа ерекцията; Фосфор- допринася за отделяне на жизнена и здрава сперма; Магнезий- активира половата активност; Калций- за повишаване на либидото, участва в процесите на възбуждане на нервните клетки; Желязо- до 3 мг,  натрий, мед, Цинк- той повишава нивото на тестостерона, който стимулира сексуалната активност и увеличава  способността  за зачеване; Бор- участва и стимулира  образуването и регулирането  на женските олови хормони- неговият недостиг намалява количеството на отделените хормони, предпазва от остеопороза;  арсен, йод- един от малкото плодове, които го съдържат;  каротин; от 0,4 до 0,56 мг киселини- повече ябълчена киселина , лимонена, малко оксалтова киселина; диетични фибри.
Полезни са: Крушите подобряват храносмилането, стимулират отделяне на повече стомашен сок, усилват дейността на бъбреци, черен дроб, черва, подобряват обмяната на веществата, имат противомикробно действие и подтискат процесите на гниене в дебелото черво. Сържанието на  по-голями количества вода, калиеви соли и микроелементи, водят до изхвърляне на повече течности от организма,  на  урея, пикочна киселина. Подходяща е за диети при чернодробни и жлъчни заболявания. Фибрите, съдържащи се в крушите, понижават високите нива на холестерола. Счита се,  могат да предпазват от развите на рак на гърдата, рак на колона.
Почти няма алергии- подходяща е при захранване на бебето, при хора с различни алергии.