Магданоз

Магданоз

Счита се, че пренесен от Централна Азия и Средизеноморския басеин.

Счита се, че пренесен от Централна Азия и Средизеноморския басеин. Има данни, че още  Хипократ го е използвал като лечебно растение.
Употребяват се и трите негови съставки: корен, плодове, листа.Корените и листата съдържат до 85% вода, нишисте, целулоза, минерали, азотосъдържащи вещества, захари, глюкоза, фруктоза, захароза/, белтъчини- значително количество каротин/ провитамин А/. В Семената има белтък, албумини- те са лесно разтворими и усвояеми. Най- важната съставка на магданоза е етеричното масло, което придава неговата характерна миризма- от 100г семена се получава 7 г етерично масло, което съдържа феноловия естер Апиол. Той тонизира гладката мускулатура на матка, пикочен мехур, подобрява кръвоснабдяването там, регулира менсралния цикъл. Пречистено магданазено масло се препоръчва в лечебното хранене.
Листата съдържат минерали 4%. В 100 г има: 800 мг Калий- подобрява кръвоснабдяването и поддържа ерекцията;  190 мг  Калций- важен за повишаване на либидото, участва в процесите на възбуждане на нервните клетки; 80 мг Фосфор- допринася за отделяне на жизнена и здрава сперма, повишава либидото; 52 мг Магнезий- стимулира половата активност; витамин С до 290 мг-  участва във функциите на половите жлези; каротин  до 5,20 мг, В6, В9- Фолиева киселина. Корените съдържат до 36% сухо вещество, до 3,3% суров протеин, по- бедни са на минерали, вит. С е до 70 мг. Листата и корените съдържат ферменти, алкалоиди, глюкозиди, оксалова и пикочна киселина- Не СЕ препоръчва при подагра,  хронични бъбречни заболявания. НЕ Е подходящ при бременни- засилва маточните контракции.
Подходящ при анемии- листата имат хлорофил, който пошава хемоглобина и червените кръвни телца. Има диуретично действие. Плезен е при сърдечно- съдови и чернодробни заболявания и на храносмилателната система.
Алергия- има алргични реакции към магданоза, но не е установено към коя от съставките е тя.