ВЕГА ТЕСТ установява можем ли да пием кафе в момента. Полезно или вредно е кафето

Заете ли, че според една легенда кафето е открито в Етиопия от овчаря  Калид, който установил, че козите му ставали много игриви след като са пасли плодовете на храст, наречен по- късно кафеен. Първите сведения за кафето са открити в арабски източници, датиращи около 1000 г. от новата ера. Счита се, че първи арабите са започнали да пият кафе- не йеменците. Но сигурният факт е, че кафееното дърво започва да се отглежда първо в Йемен и  първо там  започва изпичането на кафеените зърна през ХІІІ век. От Йемен  през ХVІ век тръгва и се разпространява консумацията на кафето, стигайки до Египет, Сирия, Персия, Турция. Век по- късно светът се запознава с него. Първо  достига до Венеция/ в 1615 г/, бързо се разпространява в Европа. Благодарение на англичаните стига до Америка. Кафето било  забранено  в Османската империя през 17 век, а в Европа се е  продавало като медицинско средство в аптеките. В България кафето било пренесено от турците, тъй като тогава тя е част от Османската империя. А сега в  Япония са определили първи октомври за празничен ден в чест на кафето. В Бразилия пък се произвежда  първата в света  пощенска марка с миризма на кафе- през 2001 г/ трайност 5 години/.

Кафето всъщност е плод. Кафе е арабска дума, която може да  отговаря на възбуда, силно усещане. Кафето е един от най-изследваните продукти в света. Подходящи климатични условия за кафеения храст  са тропическите региони. След обирането на плодовете от кафеените храсти, зърната се отделят от плодовете, изсушават се. Суровите зърна са със зелен цвят, те са без миризма, без вкус. При изпичането на зърната се отделя маслото, усеща се вкуса на кафето, който познаваме. Известни са около 70 вида кафеени дървета, но само при десет от тях зърната са годни за производство на кафето. Най- често се среща сортът „Арабика”- труден за отглеждане. Неговата разновидност „ Блу Маунтийн” от Ямайка  се счита за най- цененото в света, с мекота и ниско съдържание на кофеин. Скъпо е поради малкото му производство. Сортът„Робуста” е  с по- високи добиви и издържлевост при отглеждането. Най-скъпото кафе на света- 100 г за 75 долара е “Копи Лувак”. Отглежда се  в Югоизточна Азия –  на островите Ява, Бали, Суматра, Сулавеси в Индонезийския архипелаг, на Филипините, Източен Тимур и е с особена обработка. Малки гризачи/ наричани още цибетски котки/ се хранят с кафеени зърна, като част от зърната остават почти незасегнати от техния храносмилателен процес. Ензимите и храносмилателните сокове в стомаха на животното променят  протеиновото ниво, а самите ферментационните процеси създават неговия аромат, намалена горчивина и придават неповторимия вкус на неразградените кафеени зърна. Това е тайната на “Копи Лувак”- кафените зърна от изпражненията на тези гризачи. Кафето няма горчив вкус и се сервира без захар. Киселинността му е почти нулева, не дразни стомаха. Годишно в света от него се произвеждат между  270 – 450 килограма. Сега има и създадени специални ферми. Безопасно ли е?- Да, то не съдържа бактерията E. Coli-  защто циветите не са носители на тази бактерия, няма как да се зарази кафето.

Подобно на Копи Лувак е друг вид кафе – Kopi Muncak- получава се от изпражненията на няколко вида лаещ елен- „Мунтжаки”, считани за най-древния род еленови на земята. Този вид елени също живее в Югоизточна Азия, а изпражненията му/ от които се прави кафето/ се събират в природата,а не от животни, отглеждани  във ферми. Това кафе също е скъпо.

Кофеинът в  кафето действа на хората приятно, ободряващо, стимулиращо- това го прави една от най-популярните напитки. В света се произвежда повече от 6,6 милиарда тона кафе годишно. На сезон от едно кафеено дърво се берат около 0,8- 0, 9 кг зърно. Ароматът на кафето до известна степен се о
пределя от етеричните масла, които се образуват при изпичането му. От значение са: съставът на суровото или изпеченото кафе, начинът на изпичане, произход.

Суровото кафе съдържа: мазнини-10,90 % – кафееното масло е течно, съдържа глицеридите на каприонова, линолова, палмитинова, стеаринова киселини- трябва да се знае, че те  почти не се извличат в кафето, което пием; белтъци – 11,20 % ; минерални соли – 4,04 %; вода- 8,11% – при изпичане кафееното зърно загубва голяма  част от нея; неразтворими вещества: хемицолуоза – 20- 22 %; целулоза – от  10 – 11 %. Въглехидрати- около 28 % от общите разтворими съставки на кафето- глюкоза, фруктоза, захароза, галактоза.

Най-важната съставка на кафето е кофеинът. Дневната  доза за хората е 0,25 г., а максималната е 1,50 г. В една чаша кафе еспресо, съдържаща  5-7 г. кафе и 100 мл. вода има около 0,05- 0,06 г. кофеин при кафе Арабика или около 0,14- 0,15 г. при Робуста; Съдържа още: минерални вещества: Калций- до 7 мг; Магнезий- 7,5 мг; Натрий- до14 мг; Калий- до 95 мг; Желязо- до 2 мг; Фосфор-  10 мг; никотинов
а киселина- до 1,67 мг; Около 10 калории.   Вие преценете колко чашки кафе на ден ще изпиете- мярката е много индивидуална.

ДЕЙСТВИЕ на кафето: Кофеинът/ алкалоид, производен на пурина/- триметилхексан C8H10N4O2, е активната съставка на кафето:
**стимулира центъра на кръвообръщението и дишането.  Може да отслабне действието на сънотворните/ барбитурати/  и наркотични/ морфина/ вещества;
** усилва процесите на възбуждане в ЦНС- кората на главния мозък- неговото действие е индивидуално, мозъкът  започва да отделя хормона епинефрин/ адреналин/, който след изчерпване на кофеина намалява за сметка на аденозина;
** да подобри настроението и състоянието при депресиите като подтисне Аденозина/ знае се, че той намалява производството на енергия в клетките, умствената и физическата дейност, предизвиква лошото  настроение при хората/;
**може да повиши артериалното налягане/ да се пие в  умерени количества/;
** има разширяващ ефект върху бронхите, който най- вероятно се дължи на подтискащият ефект на хлорогеновата киселина  от кафето върху ензима s-рибоксиген/ свързан с имунната система/;
**стимулира функцията на жлъчния мехур, което намалява риска от образуване на камъни в него;
** увелчава секрецията на стомашен сок, засилва перисталтиката на червата.
**според проучвания се намалява риска от рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб- кофеиновата киселина има противораково действие;
**повишава сексуалната активност;
**предпазва образуването на зъбен кариес;
** увеличава уринирането- слабо диуретично действие, прочистват се бъбреците, намалява се  риска от развитие на бъбречни камъни;
** съдържа много антиоксидантни вещества- повече в зелените зърна кафе, които нямат термична обработка- те помагат за премахване чувството на умора- счита се, че приемаме около 1290 мг антиоксиданти с 2 чаши кафе;
** Флавоните в кафето не водят до образуване на естроген;
**тонизира мускулите след претоварване- кофеинът спомага за по-бързо усвояване на въглехидратите.
ПРОТИВОПОКАЗАНО е при: Кафето не увеличава риска от инфаркти и инсулти- кофеинът разширява коронарните артерии и подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул, но в същото време се увеличава необхотимостта му  от кислород. А при склероза на коронарните съдове кислородният недостиг се повишава- затова се Забранява при инфаркт на миокарда, сърдечна аритмия, някои сърдечно- съдови заболявания; язва на стомаха, при гастрит, който е с повишена киселинност/ кофеинът дразни стомашната лигавица/, пристъпи на гадене и гастроезофагиален рефлукс; болестта на Крон; повишена нервна лабилност, безсъние, неврози, психични разсройства и т.н. При висока консумация на кафе се повишава риска от развитие  на остеопороза, ревматоиден артрит – намалява се свързването на калция,но не се увеличава отделянето му. При диабет-  да се ограничи приемът на кафе.

Страничните ефекти при високи дози : треперене, изпотяване, неприятно сърцебиене, учестен пулс, безсъние, нервност, пристъпи на мигрена. Може да възникне зависимост към него.

Ферментът CYP1А2 участва и в разграждането на кофеина. При част от хората той е силно активен, бързо разрушава кофеина. При другите е слабо активен, влияе бавно върху кофеина- а така се увеличава евентуалния риск от сърдечен инфаркт или аборт прибременност.
Най- много кафе пият в Швеция, Фнландия, Норвегия, Исландия и т.н.  Италианците се смятат за откривателите на еспресото. Турско кафе се пие с чаша вода, в Швейцария много често с шоколад, в Англия с малки сладки, а французите прибавят канела или ванилия. В България най- често се употребява експресо. Около 25 милиона души в света участват  в кафеената индустрия.
Колко кафе да пием – правилота за мярката важи, както за всичко останало– не бива да се прекалява.