Как да се хранят правилно жените при бременност и кърмене ?

Здравословното хранене по време на бременността е гаранция за безопасно развитие на плода и запазване здравето на майката.  Важно е да не се  наруши пълноценното хранене на бебето по време на бременността и в периода на кърмене. Съвременните проучвания показват, че някои от заболяванията в зряла възраст са свързани с растежа и развитието на плода още в утробата на майката. Всяка майка трябва да знае коя храна се понася и приема от нейния организъм най- добре и най-вече не вреди на бебето. Това играе важна роля в програмирането на бъдещото здраве на детето. Здравословно е по време на бременността да повиши телесното си тегло с 10-13 кг. Извършването на Вега теста при бременните е от голямо значение. Той е един от сигурните начини да  разберем личната й поносимост  към храните, които ще консумира. Стават ясни веднага кои продукти могат да се приемат спокойно и кои трябва да се изключат от храненето временно. Лекарят прави преценка и изготвя веднага индивидуалния хранителен режим. Неправилните диети и хранене могат да повлияят неблагоприятно на бебето или да намалят кърмата на майката. С помощта на този вид индивидуално хранене не се повишават много килограмите на майката по време на бременността и в кърмаческия период. Спомага също и за намаляване на натрупаните килограми и възстановяване бързо на добрия външен вид, “без да се гладува”.

Няма никакви противопоказания, никаква опасност за майката и  бебето при извършване на теста. След приключване на изследването бременната жена получава, освен фиша с резултатите от него, и листовка със списък на храните, съдържащи необходимите за нея протеини, въглехидрати, витамини, микроелементи, аминокиселини  и т.н. Това ще я улесни при избора на нейното хранене през различните етапи на бременността и в кърмаческия период. Прави се и подходящ режим на хранене за съответните периоди на бременността. Пациентката получава още и справочника на  Е- номерата в храните- направен за удобно ползване в джобен формат. Освен това се дава информация за добрите храни на пазара в момента- тези, които са преминали проверка и са дали резултати за добри и безопасни храни. Могат да се направят и консултации по телефона, ако възникнат въпроси, свързани с изследването  и храненето. За това този тест се прави “само от лекар и то специалист в тази област”-  резултатите да са точни и препоръките компетентни. За да се роди здраво и спокойно бебе.
Силата на теста е в това, че препоръките за хранене са винаги индивидуални за всяка бременна жена.Тук влизат в съображение и придружаващи заболявания, ако има такива.

От какво трябва да предпазим жената по време на бременност? Кои са най- честите й проблеми през този период?
Най-често се развива анемия. Развитието на плода  изисква повишено количество желязо, което той  получава, извлича от майката. Дневната нужда по време на бременността  от желязо е по- голяма/ от 20- 36 мг/.  За това е необходимо ежедневно да се приемат храни, богати на желязо.Такива са: месо, риба, пълнозърнест хляб, варива- леща,, овесени ядки, варено жито, спанак, лапад, лук, праз, ядки, сушени кайсии, сливи, стафиди. Необходимо е да се увеличи приема на вит. С, той е нужен, защото спомага и за усвояването на желязото. Подходящи храни с високо съдържание на вит. С са: магданоз, чушки, грах, карфиол, зеле, зелен лук, червено цвекло, репички, картофи, киви, портокали, лимони, грейпфурт, пъпеши, ягоди, ябълки, кестени. Бременната трябва да получава и достатъчно калций с храната си, особено в третия триместър. В този период започва оформянето и калцифицирането на костната система на плода. Необходим е” калций около 1 100 мг дневно” / обикновено при норма 800 мг/. Майката трябва да приема ежедневно храни, съдържащи калций- иначе плодът ще си го извлече от нейните кости. А по- важното е, че той е необходим и за бебето. Храни с добро количество калций са: мляко и млечни продукти, сирене,  риби. Витамин Д-  изключително важен е за подпомагане абсорбцията на калция в червата. Намира се в добри количества в: яйцата, сиренето, рибите-сьомга, скумрия, прясна риба тон, херинга, пъстърва. Важен е вит. А - неговите нужди се повишават по време на бременността. Добре е да се консумира с храните, които го съдържат: риба, яйца, мляко, моркови, спанак, броколи, домат и др. При бременност и кърмене се повишават нуждите на организма на жената от енергия и биологична активни вещества. “Фолиевата  киселина” е витамин от групата В. Тя трябва да бъде в достатъчно количество, предпазва от развитие на анемия и малформации на плода/ спина бифида/, също намалява риска от кръвоизливи в този период. Ако бременността е планирана е добре  да се приема фолиева киселина няколко месеца преди това, като една добра здравословна подготовка на майката. Съдържа се в: броколи, зелени салати, зеле, магданоз, лук , репички, картофи, червено цвекло, лимони, портокали,  грейпфурт, киви, пъпеши, ягоди, ябълки, кестени, агнешко месо, говеждо, варива. Да се приемат храни, с висококачествен белтък, които съдържат  необходимите аминокиселини- мляко, млечни продукти, риба, месо, яйца. Растителни източници на белтъци- бобови, ядки, семена.
Повишава се и необходимостта от витамини в този период. Те са: водноразтворими-  витамин В1, В2, В6, В12, РР, Р, С, фолиева киселина, липоева киселина, биотин и мастноразтворими- витамин А, Е, Д, К. Бета- каротинът подпомага клетъчното развитие на ембриона.
Бременната жена не трябва си назначава сама  витамини- например  приемане на витамин А в по-големи количества е с висок риск за развитие на малформации на плода. Големите  количества на синтетични витамини активират ензими в организма, които  могат да разрушат наличните витамини в организма, което би довело до хиповитаминоза.
В случаите, когато бременната е с наднормено изходно тегло и  затова  е поставена  но нискокалорична диета, може би ще се прецени приема на витамини, микроелементи – само по препоръка на лекар. Такъв прием може да се наложи и при вегетарианки, при употреба на цигари и алкохол-за съжаление някои от бременните не спират употребата им,  а се знае, че алкохолът може да причини спонтанен аборт или недоносено новородено, увелича и риска от вродени малформации.  Употреба на витамини се налага и при бременни с ниско тегло  – Получено най-вече от неправилно хранене и диети.
     Здравословното хранене включва приема на всички хранителни вещества- белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини, микроелементи. То трябва да бъде рационално и умерено.
Как би изглеждало храненето на бременната през деня след направен Вега тест, тоест с установените поносими за организма храни?
То включва три основни хранения и няколко междинни – приемите са с малки количества храна. Не е нужно бременната да се храни обилно, колкото й е вкусно, да яде за двама- не, това категорично не.
Закуската може да бъде: филийка черен или пълнозърнест хляб с яйце, или млечни продукти, или маслини, един или два пъти седмично овесени ядки с кисело мляко. Прием на чай, плодов сок, прясно мляко.
Втора закуска – плодове, по добре е някои от тях да бъдат печени- в случаите, когато има чести повръщания, киселини в стомаха.
По- късно ако изпитва глад – чаша мляко.
Обяд – винаги трябва да има зеленчуци/салата с: месо – пилешко, заешко, телешко, или риби – без да са панирани, пържени или консервирани. Добре е да се изключат някои риби, за които бе съобщено, че съдържат живак- той е опасен, защото се натрупва при редовна консумация в кръвта на майката, и разбира се е опасен и за плода- това са риба тон, акула, риба-меч. Но подходящи са: пъстърва, хек, бяла риба, мерлуза, сьомга. Още за обяд могат де се включат и постни ястия, варива/ ако не предизвикват дискомфорт на бременната/, картофи, ориз. Хляб/ ако желае/- една филийка черен или пълнозърнест.
Следобедна закуска- плодове.
По-късно ако изпитва глад- сурови ядки 30 грама- не повече, те не са за наяждане.
Вечеря –  също винаги да има зеленчуци/ без целина/ с: риба, или месо, или млечни продукти. Препоръчвам консумиране на риба, защото тя е източник на така необходимите пълноценни белтъци/ съдържат незаменими аминокиселини, ценни нуклеинови киселини/, мазнини- полезните омега- 3 полиненаситени  мастни киселини/ те допринасят за добро развитие на мозъка и нервната система на детето/  и почти няма въглехидрати. Източници на омега-3 мастни киселини са сьомга, херинга, сардини, морски продукти, яйченият жълтък, растителни масла. Съдържа още фосфор, калций, йод, сяра, витамините А, Д, Е, В12, В2.  Хляб- добре е без него, но иначе пак е само една филийка черен или пълнозърнест. Вечерята да бъде до осем часа вечерта.
Ако желанието за ядене по – късно е голямо – само чаша прясно мляко, или малък плод.
Солта при бременните трябва да бъде” контролирана” – само в ниски количества.
Бременната жена да не забравя приема на течност- те трябва да стават между храненията, да се пие бавно, на малки глътки, за да не се предизвика повръщане.
След раждане кърмещата жена трябва да се храни по този начин, по който се хранила по време на бременността- пълноценно. Тя няма да наддаде на килограми, ако се храни с установените храни от теста.  А това е доказано при големия брой жени, направили този теста. Те не повишиха теглото си по време на бременността по вече от 10-13 килограма и бързо възвърнаха предишните си килограми.  Знаем, че кърмата през първата година от живота на детето е основна в неговото хранене. Тя се усвоява напълно като се осигуряват почти всички необходими хранителни вещества за доста бързия растеж на кърмачето. През този период неговият растеж и физиологични промени са интензивни. През първите години от живата на детето обмяната на веществата е много по- бърза, отколкото при възрастните. За това основните хранителни вещества- белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали- калций, фосфор, магнезий, желязо, мед и т.н.- трябва да бъдат доставяни на детето. Всеки техен недостиг би довел до развитие на различни заболявания- например желязодефецетна анемия.  Необходими са есенциалните мастни киселини- за развитие на мозъчна функция, калций и вит. Д- за растежа на скелета и предпазване от рахит.  Здравословното и пълноценно хранене на бебето ще гарантира неговото физическо и нервно- психическо развитие, неговото здраве.
Необходима е ежедневна, подходяща за състоянието й, двигателна активност- ходене пеш, някои упражнения и т.н. Да спи достатъчно.
Да припомня какво не е добре за бременната жена:

- Да не преяжда или обратното, да не се храни достатъчно/ особено с цел да не напълнява/.

- Да не яде еднотипни храни, само това, което харесва, или счита, че е полезно.

- Да не консумира пържено, солено, панирано, пикантно, мазно, колбаси, т.н. бързи храни, сладкарски и тестени изделия и др.

- Да не се храни вечер късно, обилно, и да не ляга веднага след хранене.

- Да няма резки движения, фитнес/ както напоследък някои бременни правят/, вдигане на тежко.

- Да спре цигарите и кафето, да не употребява алкохол.

- Да не приема храни, без да е прочела на етикета какво съдържат, с какво са обработени, какви консерванти и оцветители съдържа.