ПСОРИАЗИС
ПСОРИАЗИС : накратко – хронично заболяване на кожата, като често се засягат и увреждат ставите.
Причини, като до сега нито една не е общопризната: имунни, бихимични увреждания, наследствени фактори, вирусни причинители. Твърди се, че пзориазисът много често възниква след стресови састояния. Още- при нездравословно хранене и различни диети, запек, употреба на наситени мазнини, пушени, пържени, панирани храни, употреба на алкохол и цигари, прием на антибиотици, хормони.
Засяга се всяка възрастова група.
ХРАНЕНЕ : Важно е храните да се комбинират балансирано, здравословно. Съотношението да включва Храни, образуващи Алкална реакция до около 70% от продуктите и храни, образуващи Киселинна реакция до около 30%.
ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ :
1. МЕСА И МЕСНИ ПРОДУКТИ, ЯЙЦА :
РАЗРЕШЕНИ : не тлъсти меса- пилешко, пуешко, кокоше/ бялото месо/, овнешко. Консумират се два пъти седмично, порцията е до 130 г . Яйца – без пържени, два пъти седмично.
ЗАБРАНЕНИ : тлъсти меса, гъски, патици, свинско, телешко, говеждо, дреболии, черен дроб, бъбреци, сърце, мозък, бекон,свинска мас, Без: пържени, панирани, пушени, с много подправки, дюнери, хамбургери, всичики колбаси, месни консерви.
2. МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ :
РАЗРЕШЕНИ : нискомаслени сирена, мляко – обезмаслено, козе, соево, бадемово мляко, извара, нискомаслено кисело мляко. Краве масло- малки количества.
ЗАБРАНЕНИ : високомаслени продукти, каймак, синьо сирене, пушени сирена, топени сирена, масло, сметана, сметанови сосове.
3. РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ :
РАЗРЕШЕНИ : всички сладководни и не мазни морски риби 3- 4 пъти седмично.
ЗАБРАНЕНИ : раци, омари, скариди, миди, калмари, мазни риби. Не на риби- пържени, пушени, мариновани, рибни консерви.
4. ЗАХАР И ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ :
РАЗРЕШЕНИ : мед, пчелно млечице, стевия.
ЗАБРАНЕНИ : захар и захарни изделия, тестени захарни продукти, шоколадови изделия, кремове.
5. МАЗНИНИ :
РАЗРЕШЕНИ : олио от- слънчоглед, царевица, рапица, бадеми, гроздови семки, сусам, соя, зехтин.
ЗАБРАНЕНИ : маргарин, палмово масло, кокосово олио,
6. ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ПРОДУКТИ :
РАЗРЕШИНИ : от типово брашно, ръж и ръжени продукти, пълнозърнести спагети, фиде, макарони, пшеничени кълнове, просо, ечемик, овесени трици и ядки.
ЗАБРАНЕНИ : бял хляб и продукти от бяло брашно, торти, пасти, бисквити, тестени захарни изделия, пици, дюнери, бутер тесто.
7. ПЛОДОВЕ :
РАЗРЕШЕНИ : ябълки , кайсии, ягоди, грейпфрути, портокали, лимони, лайм, киви, вишни/ смокини, фурми, стафиди- умерени количества/, грозде, манго, нектарини, праскови, ананас.
ЗАБРАНЕНИ /ИЛИ В УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА/ : банани/ съдржат лектини/,сини сливи,червена боровинка,черници, касис, авокадо.
8. ЗЕЛЕНЧУЦИ :
РАЗРЕШЕНИ : зеленолистни зеленчуци, цвекло, грах, моркови, целина, магданоз, лук, копър, броколи, карфиол.
УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА : домати, патладжани, гъби, царевица, картофи/ съдържат лектини, за които се счита, че в някои случаи могат да увеличават оплакванията на псориазиса- можете да ги изключете, ако оплакванията се увеличат при тяхната консумация .
ЗАБРАНЕНИ : кетчуп, лютеница.
Плодове и Зеленчуци : редовно приемане в големи количества, основно Сурови, но може и замразени, печени, варени, на пара, бланширани.
9. ЯДКИ, СЕМЕНА : тиквено, слънчогледово, сусамено, ленено семена.
УМЕРЕНО : ядки- лешници, бадеми.
ЗАБРАНЕНИ : пържен фъстък, печени солени ядки.
10. НАПИТКИ :
РАЗРЕШЕНИ : чай от лайка, билкови чайове, плодови и зеленчукови фрешове.
ЗАБРАНЕНИ : алкохоли- рядко вино до 50- 100 мл.
КАФЕ : умерено- 1 до две кафета дневно/ често и безкофеиново/, по възможност без захар, сметана или мляко.
ВОДА : увеличен прием, до и над 2 литра дневно. Тя участва в обменните процеси на организма, в разграждането на токсичните вещества, подпомага бързото им изхвърляне от организма. Сол- в малки количества.
ПРЕПОРЪКИ :
- Хранене – закуска, обяд, вечеря и два междинни приема на плодове
- Разтоварващи дни- 1 или 2 дни в седмицата само на плодове и зеленчуци, билков чай, вода.
- Не e добре да се консумират едновременно няколко киселинообразуващи храни.
- Подобряване на функцията на храносмилателната система/ особено запек, спастичен колит/.
- Предпочитане по- често на вегетарианско меню.
- При възможност приготвяйте храната си в дома.
- Редовни физически натоварвания- едно от силните средства в оздравителните процеси на организма.
- Приготвяне на храните на пара, печени или варени, на скара.
- Приемане на прясно изцедени плодове и зеленчуци ежедневно, в големи количества.
- Забранено : пържено, панирано, пушено, консервирано, мариновани, някои оцети, продукти с консерванти, изкуствени добавки, оцветители, подобрители, люто, силни подправки, готови супи.
Компютър определя толерираните от организма ви храни, които се усвояват най- добре и са подходящи точно, лично за вас. Само за един час с ВЕГА ТЕСТ ще разберете кои са тези храни и как да ги комбинирате, за да се храните правилно. Получавате и допълнителна информация за качествените храни на пазара в момента, кои са Е- номерата в хранителните продукти.
Представих ви доста голям и подробен списък на храните, подходящи за хранене при псориазис. Имате възможност да изберете кои са полезните за вас. Ако включите и личните ви, индивидуално определени с Вега теста храни, ефектът на хранителния режим ще бъде голям за подобряване на това хронично и трудно повлияващо се заболяване.