ПСОРИАЗИС

ПСОРИАЗИС : накратко – хронично заболяване на кожата, като често се засягат и увреждат ставите.

Причини, като до сега нито една не е общопризната: имунни, бихимични увреждания, наследствени фактори, вирусни причинители. Твърди се, че пзориазисът много често възниква след стресови састояния. Още- при нездравословно хранене и различни диети, запек, употреба на наситени мазнини, пушени, пържени, панирани храни, употреба на алкохол и цигари, прием на антибиотици, хормони.

Засяга се всяка възрастова група.

ХРАНЕНЕ : Важно е храните да се комбинират балансирано, здравословно. Съотношението да включва Храни, образуващи Алкална реакция до около 70% от  продуктите и храни, образуващи Киселинна реакция до около 30%.

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ :

1. МЕСА  И МЕСНИ ПРОДУКТИ, ЯЙЦА :

РАЗРЕШЕНИ : не тлъсти меса- пилешко, пуешко, кокоше/ бялото месо/, овнешко. Консумират се два пъти седмично, порцията е до 130 г . Яйца – без пържени, два пъти седмично.

ЗАБРАНЕНИ : тлъсти меса, гъски, патици, свинско, телешко, говеждо, дреболии, черен дроб, бъбреци, сърце, мозък, бекон,свинска мас, Без: пържени, панирани, пушени, с много подправки, дюнери, хамбургери, всичики колбаси, месни консерви.

2. МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ :

РАЗРЕШЕНИ : нискомаслени сирена, мляко – обезмаслено, козе, соево, бадемово мляко, извара, нискомаслено кисело мляко. Краве масло- малки количества.

ЗАБРАНЕНИ : високомаслени продукти, каймак, синьо сирене, пушени сирена, топени сирена, масло, сметана, сметанови сосове.

3. РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ :

РАЗРЕШЕНИ : всички сладководни и не мазни морски риби 3- 4 пъти седмично.

ЗАБРАНЕНИ : раци, омари, скариди, миди, калмари, мазни риби. Не на риби- пържени, пушени, мариновани, рибни консерви.

4. ЗАХАР И ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ :

РАЗРЕШЕНИ : мед, пчелно млечице, стевия.

ЗАБРАНЕНИ : захар и захарни изделия, тестени захарни продукти, шоколадови изделия, кремове.

5. МАЗНИНИ :

РАЗРЕШЕНИ : олио от- слънчоглед, царевица, рапица, бадеми, гроздови семки, сусам, соя, зехтин.

ЗАБРАНЕНИ : маргарин, палмово масло, кокосово олио,

6. ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ПРОДУКТИ :

РАЗРЕШИНИ : от типово брашно, ръж и ръжени продукти, пълнозърнести  спагети, фиде, макарони, пшеничени кълнове, просо, ечемик, овесени трици и ядки.

ЗАБРАНЕНИ : бял хляб и продукти от бяло брашно, торти, пасти, бисквити, тестени захарни изделия, пици, дюнери, бутер тесто.

7. ПЛОДОВЕ :

РАЗРЕШЕНИ : ябълки , кайсии, ягоди, грейпфрути, портокали, лимони, лайм, киви, вишни/ смокини, фурми, стафиди- умерени количества/, грозде, манго, нектарини, праскови, ананас.

ЗАБРАНЕНИ /ИЛИ В УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА/ : банани/ съдржат лектини/,сини сливи,червена боровинка,черници, касис, авокадо.

8. ЗЕЛЕНЧУЦИ :

РАЗРЕШЕНИ : зеленолистни зеленчуци, цвекло, грах, моркови, целина, магданоз, лук, копър, броколи, карфиол.

УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА :  домати, патладжани, гъби, царевица, картофи/ съдържат лектини, за които се счита, че в някои случаи могат да увеличават оплакванията на псориазиса- можете да ги изключете, ако  оплакванията се увеличат при тяхната консумация .

ЗАБРАНЕНИ : кетчуп, лютеница.

Плодове и Зеленчуци : редовно приемане  в големи количества, основно Сурови, но може и замразени, печени, варени, на пара, бланширани.

9. ЯДКИ, СЕМЕНА : тиквено, слънчогледово, сусамено, ленено семена.

УМЕРЕНО : ядки- лешници, бадеми.

ЗАБРАНЕНИ : пържен фъстък, печени солени ядки.

10. НАПИТКИ :

РАЗРЕШЕНИ : чай от лайка, билкови чайове, плодови и зеленчукови фрешове.

ЗАБРАНЕНИ : алкохоли- рядко вино до 50- 100 мл.

КАФЕ : умерено- 1 до две кафета дневно/ често и безкофеиново/, по възможност без захар, сметана или мляко.
ВОДА :  увеличен прием, до и над 2 литра дневно. Тя участва в обменните процеси на организма, в разграждането на токсичните вещества, подпомага бързото им изхвърляне от организма. Сол- в малки количества.

ПРЕПОРЪКИ :

  • Хранене – закуска, обяд, вечеря и два междинни приема на плодове
  • Разтоварващи дни- 1 или 2 дни в седмицата само на плодове и зеленчуци, билков чай, вода.
  • Не e добре да се консумират едновременно няколко киселинообразуващи храни.
  • Подобряване на функцията на храносмилателната система/ особено запек, спастичен колит/.
  • Предпочитане по- често на вегетарианско меню.
  • При възможност приготвяйте храната си в дома.
  • Редовни физически натоварвания- едно от силните средства в оздравителните процеси на  организма.
  • Приготвяне на храните на пара, печени или варени, на скара.
  • Приемане на  прясно изцедени плодове и зеленчуци ежедневно, в големи количества.
  • Забранено : пържено, панирано, пушено, консервирано, мариновани, някои оцети, продукти с консерванти, изкуствени добавки, оцветители, подобрители, люто, силни подправки, готови супи.

Компютър определя толерираните от организма ви храни, които се усвояват най- добре и са подходящи точно, лично за вас. Само за един час с  ВЕГА ТЕСТ ще разберете кои са тези храни и как да ги комбинирате, за да се храните правилно. Получавате и допълнителна информация за качествените храни на пазара в момента, кои са Е- номерата в хранителните продукти.

Представих ви доста голям и подробен списък на храните, подходящи за  хранене при псориазис. Имате възможност да изберете кои са полезните за вас. Ако включите и личните ви, индивидуално определени с Вега теста храни, ефектът на хранителния режим ще бъде  голям за подобряване на това хронично и трудно повлияващо се заболяване.