Птиче месо
пилешко, пуешко и др.
Кокошка – има данни, че е била опитомена преди повече от 4000 години в югоизточна Азия. Първата кокошка е пренесена от там в Европа преди около пет века Лесна за отглеждане, освен месо е санасяла и яйца, много бързо започва широката й употреба. Съвременната генетика и начинът на размножаване сега водят до появата на все по-бързо растящи и по-мускулести пилета, все по-снасящи кокошки и т.н.
Птичето месо- е крехко, лесно смилаемо и нискокалорично. Мазнините му са концентрирани предимно около кожата
Състав на птичето месо: Вода – 73,3 %; Белтъчини – 21,6 %; Мазнини – 3,9 %; Минерални вещества – 1,2 % . Белтъчните вещества по вид са същите като при месото от другите животни, но предимно съдържа биологично по-пълноценните и лесносмилаеми и усвояеми белтъчини. В бялото месо има повече белтъчини и екстрактивни вещества и по-малко мазнини; • витамините: група „В”- те спомагат за синтеза на половите хормони група: В12, В6 и В3; А- участва в процесите на сперматогенезата; Е- подпомага репродуктивните тъкани, ускорява синтеза на тестостерон; Д. * минералите вещества с важна биологична роля в организма: Желязо-необходимо за развитието бебето, при недостиг то ще го приема за сметка на вашия организъм. Получаване на анемия в този период е рисково и за двамата; Фосфор- повишава либидото, спомага за жизнена и здрава сперама; Цинк- има важно значение за повишаване и поддържане на ерекцията, образуването на спермата. При всяка еякулация се намаляват около пет грама цинк; Калий. Има добър баланс между наситените и ненаситените мастни киселини в състава на мазнините му. Белтъците са повече, притова са с добро разпределение между т.н. незаменими аминокиселини- те са жизненоважни, но човешкият организм не може сам да си ги синтезира, а трябва да ги получи с храната и заменимите аминокиселини , които могат да бъдат синтезирани ендогенно, т.е. от организма.
Предимство на пуешкото пред останалите меса е на високото съдържание на силния антиоксидант Селен.