Спанак

anaresim (34)

Съдържа витамини: С  32-72 мг- участва във функциите на половите жлези, една втора от дневните нужди витамин С се получава от 80- 100 г суров спанак; група „В”- спомагат за синтеза на половите хормони: В1, В2, В6, В9- Фолиева киселина- много  важна за плода и бременната бъдеща майка; витамин А- 4 мг- участва в процесите на сперматогенезата; РР- укрепва кръвоносните съдове; К; минерали: Желязо-необходимо за развитието бебето, при недостиг то ще го приема за сметка на организма на майката. Получаване  на анемия в този период е рисково и за двамата; натрий, Калий- важен за потентността- активно участва в подържане на  мускулния тонус, подпомага снабдяването на капилярите с кръв- добрата мускулатура и кръвоснабдяване подържат ерекцията; Магнезий- стимулира половата активност; Фосфор- допринася за отделяне на жизнена и здрава сперма, повишава либидото; Калций- важен за повишаване на либидото, участва в процесите на възбуждане на нервните клетки; йод, манган, мед;  белтъчини, въглехидрати. Не съдържа мазнини, холестерол, захари. Ниска калоричност на спанака- 25 калории.
Смята се, че родината на спанака е Персия, има данни за култивирането му  от III-IV век. По-късно през VIIв  е пренесен в Китай. В Европа спанакът е донесен през средните векове в Испания.
Полезен при: анемия,богат източник на фибри. Той засилва дейността на имунната система, сърцето и мускулите  Листата на спанака съдържат голяма количество магнезий, който според японски учени е решаващ за избягване на риска от рак на дебелото черво. Смята се, че магнезият участва в синтеза и възстановяването на ДНК в клетките- увреждането им води до развитие на ракови клетки в дебелото черво. Разбира се, необходими са по-нататъшни изследвания за това.
Внимание: алергия към желязото, съдържащо се в спанака, съдържанието на оксалова киселина, е противопоказание за хора с бъбречна недостатъчност.