Хибискус

хибискус

храстовидно растение

Същестуват около 200 вида, цъфти в бяло, червено, жълто, оранжево, розово. Най- известни и разпространени са китайска/ каркаде/ и суданска роза. Сирийската роза e национално цвете на Южна Корея, китайската роза – на Малайзия. Расте основно в Азия, Индия, Африка. Най-големите производители на хибискус в света са Китай и Тайланд. Каркадето е билков чай от цветната чашка на хибискуса- китайската роза. Каркадето съдържа:  комплекс от витамини, най- много витамин С, минерали, пектини; 15-30% органични киселини, лимонена, малеинова и винена киселина. Протеини  до 9.5%;  13 аминокиселини/ 6 от тях са т.н. незаменими за организма/; полизахариди, флавоноиди и гликозиди; фибри; Наситеният червен цвят се дължи на cyanidin и delphinidin.
Как се използва в някои страни:

Белият хибискус- като средсво за лечение- в Индия; В Тайланд считат, че спомага за намаляване на холестерола. В страните от Централна Африка- за производството на сокове. В Ямайка- към напитката  се добавя джинджифил и ром. В Сенегал се счита за национална напитка. В Китай- смесва се и със зелен чай в съотношение 1: 4. Често се добавя към различни вина. Консумира се и във вид на захаросани  цветчета. В Триндидат и Тобаго каркаде се съдържа  в една от най- често консумираните бири. В Египет се счита, че е била любима на фараоните. Сега по традиция се пие при сватбени тържества. В България е известно наименованието „каркаде”, което е взаимствано от Близкия изток.
УПОТРЕБА: най- често под формата на чай. Той не съдържа кофеин, с приятен червен цвят е, има леко кисел вкус, с много приятен аромат; в различни сосове, компоти; пресните листа се използват в салати; семената след изпичане се изполват за сладкарски изделия, за супи.

ПОЛЕЗЕН е за: понижаване на теглото, намаляване на кръвното налягане и риска от инсулт, инфаркт; подобряване на функцията на бъбреците, има диуретично действие; подпомага храносмилателната система- има слабителен ефект;  подпомага функцията на черен дроб и панкреас; червеният цвят го определя като подходяща добавка за червените вина; повишаване на имунитета; подмладяване на клетките;