ВЕГА ТЕСТ определя личните ви диетични храни при хроничен панкреатит

Компютър определя  поносимите от организма ви храни, които се усвояват най- добре и са подходящи точно, лично за вас. Само за един час с  ВЕГА ТЕСТ ще разберете кои са тези храни и как да ги комбинирате, за да се храните правилно. Ако включите вашите личии храни в менюто си, като спазите изискването за диетично хранене при хроничен панкреатит, увеличавате шанса за запазване на  здравето си, за спиране или намаляване на тежките оплаквания  при хроничния панкреатит. Получавате и допълнителна информация за качествените храни на пазара  в момента.

1. МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: ниско маслено и обезмаслено краве прясно мляко,  кисело мляко, айран , диетична извара.
ОГРАНИЧЕНИ: изкиснато бяло саламурено сирене, сметана, пресен кашкавал “ Витоша „.
ЗАБРАНЕНИ: пълномаслено краве прясно мляко, овче и биволско, пушени и топени сирена.

2. МЕСО И МЕСНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти млади меса – телешко, крехко говеждо, питомен заек, нетлъсто агнешко- варени, на пара или под формата на кайма, печени меса със зеленчуци, с ориз, печено пиле.
ОГРАНИЧЕНИ:  нетлъсто свинско месо – на скара, варено.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти меса и птици, животински вътрешности, месни консерви, видовете колбаси, пастети, силни месни бульони, пушени и мариновани продукти,.

3. РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти речни риби – мряна, пъстърва, оклей, таранка – печени, на скара, пара, варени/ супи/ .
ОГРАНИЧЕНИ: нетлъсти морски и океански риби.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти морски и речни риби – есенна скумрия, попчета, сом, моруна, тлъст шаран, всички рибни закуски, пастети, консерви, мариновани и осолени риби, пушени риби, хайвер, миди.

 4.ЯЙЦА И ЯЙЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: яйчен белтък,  омлети от белтък.
ЗАБРАНЕНИ: яйчен жълтък, майонеза.

5. МАЗНИНИ
РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ- НЯМА.
ОГРАНИЧЕНИ: нерафинирани растителни масла- зехтин, олио от семки на грозде.
ЗАБРАНЕНИ: свинска мас, маргарин, лой.

 6. ЗЕЛЕНЧУЦИ  
РАЗРЕШЕНИ: салати от марули, краставици, моркови, печени пиперки; тиквички, карфиол, картофи, зелен фасул- без зърната.
ЗАБРАНЕНИ: коприва, спанак, лапад, лобода, патладжани, маслини, зеле, ряпа, зелен лук, праз, целина, зрял фасул, грах, гъби, туршии, салати приготвени с оцет и пикантни подправки.

 7. ПЛОДОВЕ
РАЗРЕШЕНИ: белени плодове, добре узрели плодове – ябълки, праскови, ягоди, череша, портокали, мандарини, дини, пъпеши, банани, стерилизирани компоти без захар, прясно приготвени сокове, неподсладени нектари.
ОГРАНИЧЕНИ: малини, къпини, боровинки, касис, сушени ябълки и круши.
ЗАБРАНЕНИ: фурми, смокини, сушени сливи и кайсии, стафиди, лешници, орехи, фъстъци, тиквени и слънчогледови семки, добре узрели кисели плодове, лимони, грейпфрути, вишни, кайсии, кисели ябълки, боровинка.

8. ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: бял хляб-/ не топъл/ най -добре престоял или леко препечен, сухари, макарони, фиде, ориз, нишесте, грис, овесени ядки.
ОГРАНИЧЕНИ: жито, козунак.
ЗАБРАНЕНИ: типов и ръжен хляб, бисквити- приготвени с масло, маргарин и растителни мазнини, баници, пържени закуски, царевица, солети, бейкроуз.

9. ЗАХАР И СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: изкуствени подсладители – захарин, ксилит, сорбит- по- рядко да се  използват..
ОГРАНИЧЕНИ: чист пчелен мед- не повече от  50 г за 24 ч, кафява захар, глюкоза, сладка, конфитюри, локум, крем карамел- само с белтъци.
ЗАБРАНЕНИ: шоколад и шоколадови изделия, торти и пасти, халва, марципани, сладолед, какао, сникърс.

10. ПИТИЕТА
РАЗРЕШЕНИ: чай от липов цвят, мента, лайка, шипки, минерални води от Хисаря и Горна баня.
ОГРАНИЧЕНИ: заместители на кафето – инка, леблеблия.
ЗАБРАНЕНИ: алкохоли – концентрати, вино, бира, ликьори и др., газирани напитки, силен чай, кафе, какао, студени питиета.

11. ПОДПРАВКИ
РАЗРЕШЕНИ: магданоз, копър, джоджен, чубрица, ванилия.
ОГРАНИЧЕНИ: сладък червен пипер, доматен сок.
ЗАБРАНЕНИ: черен пипер, бахар, дафинов лист, канела, каранфил, горчица, люти чушки, оцет, чесън,лук, хрян.
ПРЕПОРЪЧВА се: *щадяща храна с повече белтъчини/ постни  меса, риба, извара, сирене/; *намаляване на мазнините и въглехидратите. Добре е храната да бъде по-често варена- без да е много гореща или много студена. Плодовете и зеленчуците също могат да се приемат в запечен или варен вид. Минералната вода да не е газирана. Порциите храна да бъдат малки, но приети 5- 6 пъти дневно. Сол- не повече от 5- 6 г за денонощие- 1 чаена лъжичка. Температурата на храната: топли ястия –около  50 „C, студена – под 15 ° C.