Череши

anaresim (23)

Счита се, че произхождат от земите на Мала Азия и Кавказ и още в древността е започнала да се придвижва на запад и на изток. Култивирани на територията на цяла Азия, те си проправят пътя към Елада. Внесени са в Римската империя, от там са разпространени  в Испания, Франция, Англия, по- къно  в края на 17 век, към Америка, Австралия, Нова Зеландия. Японците ценят красотата на самото дърво. В самурайските емблеми присъства цъфналият черешов цвят, обърнат към изгряващото слънце. Първите писмени сведения за черешата е оставил гръцкият писател Теофраст – 3. в. пр.Хр. У нас черешата е позната още от Античността.
Съдържат: 82% вода, до 14 % общо количество захари. Богати на витамини: група” В”- спомагат за синтеза на половите хормони;  С- участва във функциите на половите жлези; Р; Е- подпомага репродуктивните тъкани, ускорява синтеза на тестостерон; А- участва в процесите на сперматогенезата; РР- укрепва кръвоносните съдове.;  Минерали: Калий- подобрява кръвоснабдяването и поддържа ерекцията, регулира обмяната на течности в организма; Магнезий- активира половата активност;  Фосфор- допринася за отделяне на жизнена и здрава сперма;  Желязо-  необходимо за развитието бебето, при недостиг то ще го приема за сметка на организма на майкта. Получаване  на анемия в този период е рисково и за двамата; Калций- 24 мг за повишаване на либидото, участва в процесите на възбуждане на нервните клетки; Селен- важен за здравето на половите органи, препоръчва се  за бременни; каротин- превръща се във витамин А; ниско съдържание на холестерол, мазнини и натрий; добър източник на фибри; до 0,32 % пектин.  Мелатонин- регулира съня, въздейства за намаляване на токсините;  кумарини и оксикумарини- спомагат за нормализиране на съсирването на кръвта; Калории- 64 кал, с нисък гликемичен индекс.
Полезни са:  при анемия-  добро количество на желязо; при захарен диабет- съдържат  фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта;  съдържат фибри, ефективни при запек; кожни заболявания -екзема, псориазис; сърдечни заболявания-  калият подпомага нормалната работа на сърцето; пикочогонни действие- заболявания на бъбреците;  чернодробно-жлъчни и стомашно-чревни заболявания; като диети  при затлъстяване.