Ябълки

anaresim (24)

За нейна родина се смята районът в северозападните Хималаи. Има над 7, 500 известни култивирани видове.  От  Библията знаем, че Адам и Ева са били изкушени с ябълка. Ябълката е била известна още на   праисторическия човек. Останки от ябълкови плодове са намерени при разкопки на наколни жилища, съществували преди около 5000 години. Култивирането на ябълката води началото си от Мала Азия, след което пътят й води до Кавказ, Египет и Палестина. Преди повече от 600 г. пр.Хр. ябълковата култура е била отглеждана в древна Гърция, откъдето е била пренесена в Рим и оттам в цяла Европа. Ябълките се считат за  едно от първите култивирани дървета. Важна храна в Азия и Европа за хилядолетия, в Северна Америка е пренесена от заселниците европейци.
В китайския език думите „ябълка“ и „мир“, имат еднакво звучене, също и думата болест. В  Китай не е добре да се носят ябълки на болни хора.  На латински думите ябълка и зло се пишат по един и същ начин.
СЪДЪРЖАТ: витамини: С- до 80 мг- участва във функциите на половите жлези; витамини от група“В”- спомагат за синтеза на половите хормони- В1, В2 ; Р; А- участва в процесите на сперматогенезата; Е- подпомага репродуктивните тъкани, ускорява синтеза на тестостеро н; РР- укрепва кръвоносните съдове. Минерали: калий- в голямо количество, подобрява кръвоснабдяването и поддържа ерекцията, регулира обмяната на течности в организма; бор- участва и стимулира  образуването и регулирането  на женските полови хормони- неговият недостиг намалява количеството на отделените хормони, предпазва от остеопороза; баластни вещества, главно под формата на пектин- 0,08 – 1,2% и целулоза до 1,2%; захари до 12,71%: фруктоза – 6,8%, глюкоза- 2,7%, захароза – 2,2%. ябълчена и лимонена киселина; сухо вещество- до 13,0%; захари; органични киселини- до 0,49%;
Общата киселинност е от 0,17% при най-сладките сортове до 1,2%; в една ябълка има около 80 калории.
Източник е на флавоноиди: *кверцетин- нмалява риска от рак на храносмилателна система, бели дробове, простата; *катехин- намалява риска от развитие на инфаркт; Пектинът в ябълките определя  нисъкия гликемичен индекс, свързва  токсините в организма. Ябълките не съдържат мазнини, натрий и холестерин. Ароматът им се дължи на етеричните масла.