Как да отслабнем с ВЕГА ТЕСТ, без да гладуваме ?

С наднормено тегло и затлъстяване в страната са около 56% от хората. Според СЗО около 1 милиард души в света са с наднормено тегло, 300 милиона са със затлъстяване. То е хронично заболяване с метаболитни нарушения и увеличаване на мастната тъкан. Затлъстяването намалява продължителността на живота. С увеличаване на килограмите нарастват заболяванията – захарен  диабет, атеросклероза, артериална хипертония, инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, метаболитен синдром и др. Твърди се, че поне една трета от раковите заболявания могат да бъдат избягнати чрез правилно хранене.

Ако се храним малко и не е променен начина на  живот, а килограмите се увеличават, това означава, че не се яде тази храна, която организмът разгражда и усвоява добре.”Факторите,”с които се съобразяваме при определяне на правилното хранене са: генетични, пол, възраст, телесно тегло, съществуващи заболявания, нива на хормоните, още- традиция, психология, възпитание, физическа активност, вредни навици.

Външни белези на затлъстяването са: женски тип /гиноидно/ – мастната тъкан е натрупана в областта на долната част на тялото, талия, ханш и бедра, и при мъжки тип /андроидно/ – тя е в горната част на тялото, особено в областта на корема. Талия над 80 см при жените и над 94 см при мъжете са риск за развитието на горе споменатите заболявания. За мъжете рискът е по – висок, защото там мастна тъкан е по  – различна. При  жените  килограмите намаляват по – бавно, отколкото при мъжете.

Кога дебелеем ?

При повишен апетит. Много причини обуславят склонността към преяждане – приемането на храната е основен инстинкт, но големите количества водят до затлъстяване. Риск има когато: Приемат се големи количества храна при стрес. При отказване от цигари, стресът е от липсата на навика за пушене. При ендокринни заболявания – някои форми на диабет, хипотиреоидизъм,  болест на Къшинг и т.н.- нарушава се обмяната на веществата, апетитът е силно повишен. При повишаване на инсулина той подпомага синтезирането на мазнините и блокира тяхното разлагане в мастните клетки. Намаляването на количеството на инсулина спомага за разлагане на мазнините и освобождаване на клетките от мастните киселини. Когато се храним обилно, особено вечер, провокираме отделянето му в големи количества. Някои лекарства също повишават апетита.

Здравословно хранене е балансиран прием на мазнини, въглехидрати, протеини, витамини, минерали, течности. Ето информация за тях:

Мазнини. Да се страхуваме ли от мастната тъкан ? Да, ако е над нормата! Всъщност без нея не може. Недостигът на мазнини от храната  води до увреждания на ЦНС, зрение, репродуктивни функции, намаляване на имунитета. Борбата с наднорменото тегло заема голяма част от живота ни. Диети и всичко останало е само с временни резултати. Мастните клетки бързо се връщат на местата си. Нужната енергия се доставя основно от “мазнините”- тя е около два пъти повече, отколкото получената  от въглехидратите. Производните на мазнините участват в предаването на възбуждащите импулси от една клетка на друга. Мазнината е мека защита на бъбреците, червата, кръвоносните съдове, нерви. Намаляването на мазнините намалява и  клетъчната концентрация на вит. А, Д, К и Е, вит. от групата В- важни за преработване на холестерола. Липсата на вит. Д води до остеопороза. Полиненаситените мастни киселини омега-3 и омега-6 нормализират мастната обмяна, участват в производство на хормони, в репродуктивните функции на организма. Употребата им  да е в “разумни количества”- те лесно се окисляват и образуват свободни радикали, които участват в процесите на стареенето и  образуване на злокачествените тумори. Ненаситени мазнини се намират и в: растителни масла, риба, орехи. За подобряване на мастната обмяна добри са – лук, чесън, ябълки, червена ряпа, сушени сини сливи, гъби, раци, миди, анасон, канела. Животинските мазнини съдържат голямо количество наситени мастни киселини и холестерол, те увеличават риска от атеросклероза, увреждания на черен дроб, жлъчно-каменна болест. Ако употребяваме краве масло 15 грама дневно, то няма да има вредно действие върху здравите хора. Съдържа лецитин и олеинова киселина, която намалява т.н. лош холестерол в кръвта. Добрите животински мазнини се набавят от: риба,  нискомаслени млечни продукти, пилешко, пуешко, от червените постни меса- те съдържат достатъчно  желязо.

Въглехидрати – да не се плашим излишно още като ги чуем. Организмът ги използва за работата на мускулите и невроните – те са източник на захари. Полезни са сложните въглехидрати – хляб, зърнени, макаронени. Енергиен източник за мозъка е глюкозата, тя е нужна и за сърцето. А при липса на въглехидрати тя не може да бъде доставена на организма. Изключването на въглехидратите води до използване от организма на резервните въглехидратни запаси, отделя се и голямо количество вода- всъщност, намаляването на килограмите не става за сметка на мазнините. Увеличават се вредните кетонови тела в организма. Зърнените храни имат богато съдържание на вит. РР, В1, В2, Е, фосфор, калий, магнезий, сяра, по – малко имат калций,цинк, желязо, магнезий, до 80% въглехидрати, над 2% мазнини- вит. Е, полиненаситени мастни киселини, фосфолипиди, хранителни влакнини/ те са водоразтворими и неразтворими/, подобряват моториката на червата, увеличават обема на приетата храна

Хлябът като продукт е най- дискутиран- полезен ли е, напълнява ли се от него, кой хляб да консумираме и т.н.  Почти всички признаваме, че изпитваме глад, ако не ядем хляб. Препоръчвам ежедневен прием на някои видове хляб: Пълнозърнест - направен с брашно от цялото пшеничено зърно – съдържа вит. Е, групата В, незаменини аминокисилини – лизин, магнезий, влакнини – повече целулоза, тя усилва перисталтиката/ да се внимава при заболявания на храносмилателния тракт/. Хляб “трахам”- зърната са смлени на по- едри частици. Типов – обогатен хляб с трици. Ръжен хляб – истинският хляб има среднина със сиво -к афяв цвят – но у нас се прави от ръжено – пшенично брашно – добре е когато ръженото брашно в него е 60% от състава му.

Овесени ядки – съдържат влакнини /бета- глюкан/, който влияе на мастната обмяна и понижава нивото на холестерола, спомага за изхвърляне на токсините, създава чувството за ситост. Фибрите намаляват риска от рак на гърдата, дебелото черво, диабета. Те не се асимилират от организма, нужно е да се приемат повече течности. Да се консумират от 2 до 3 пъти седмично, иначе има опасност от хранителен дефицит на някои съставки. При проблеми с храносмилателната система е добре да включим разтворимите фибри-  зеленчуци, обелени плодове, оризови трици, овесени ядки, сушени сливи, кайсии, моркови, ряпа, картофи. Не на прости въглехидрати /или само в малки количества/ – захар, захарни изделия, сладкарски  и тестени изделия и др.- те увеличават натрупването на мазнините.

Протеини - те осигуряват изграждането на организма, мускулната маса. При недостатъчен прием организмът започва да използва наличните количества, като ги превръща в мазнини. Продължителната употреба само /или основно/ на белтъчини не е полезен вариант, защото те съдържат т.н. пурини и могат да предизвикат бъбречни уратни камъни, подагра. Богати са  на наситени мастни киселини, което пък е предпоставка за повишаване на холестерола, триглицеридите. Разградените продукти на белтъчните- урея, пикочна киселина, креатинин- са риск за развитие на последващи заболявания. Протеини се съдържат в: месо, яйца, риба, млечни продукти, варива, ядки.Те трябва да присъстват по възможност ежедневно в храненето ни: месо 2- 3 пъти седмично, млечни продукти- всеки ден, варива- поне 3- 4 пъти в седмицата. Препоръчвам да се увеличи приема на риба 2 или 3 пъти седмично- тя е източник на пълноценни белтъци, мазнини-омега-3, почти не съдържа въглехидрати и не води до напълняване. Богата е на  фосфор, калций, йод, сяра, вит. А, Д, Е, В12, В2.

Яйца – трябва ли да ги консумираме, опасни  ли са те? При здрави хора е добре да се приемат до 3- 4 яйца седмично. Те са единственият продукт в природата, който е събран две в едно – жълтък и белтък. Съдържа всички хранителни и биологично активни вещества, необходими за нашия живот. Белтъците в яйцето са около 13%, имат в състава си всички незаменими аминокисилени-  те играят основна роля за растежа, развитието и възстановяването на нашите тъкани. В жълтъка  основно се намират мазнините- 12% от общото му тегло- ненаситени мастни киселни-олеинова и линоленова, голямо количество желязо, 6 пъти повече лецитин, отколкото в холестерола. Лецитинът е най- силния физиологичен антагонист на холестерола. Вит. А, Д, Е, група В, каротеноиди, холин.  Употребата на яйца при пациенти с висок холестерол, триглицериди се определя само от лекаp.

Мляко и млечни продукти – те съдържат лесно усвоими белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали, витамини, микроелементи.

- Прясно мляко- полезно ли е при възрастните ? Установено е, че при хората над 60 години се развива частичен дефицит на ензима лактаза, той разгражда млечната захар. Само някои хора получават болки и подуване на корема, диария- за другите няма пречка за  консумиране на прясно мляко. Кравето мляко съдържа около 3,5% белтъци, от 3 до 5% мазнини, въглехидрати- основно млечна захар/ лактоза/ от 4,5 до 7%.

Кисело млякос висока биологична стойност, съдържа лесно усвоими белтъци, мазнини, разтворим калций, вит. А, В, С, цинк, манган, желязо, фосфор, йод, натрий, калий,  богато на пробиотици/ живите лактобацили и бифидобактерии/. Повишава имунитета, подобрява функцията на стомашна- чревния тракт, намалява запека. Киселото мляко е нашият принос в световното хранене.

– Извара –  има 17% белтъци, съдържа аминокиселни, подходяща при диетично хранене.

– Белите саламурени сирена, кашкавал, топени сирена, крема- сирене и др., са с лесно усвоим калций, но с висок процент на мазнина- около 35% на 100 г продукт.

- Масло- то е с 80% млечна мазнина, мастноразтворими вит. А, Д, Е, К, малко белтъчини.

Плодовете и зеленчуците са с много голямо и незаменимо действие. Те са основен източник на  витамини, минерални вещества, пектин, органични киселини, целулоза. Обаче, прекалената употреба в храненето основно само с плодове и зеленчуци води до лишаване на  организма от  пълноценните  белтъци, от минералите – цинк, желязо, калций, полезни мазнини  и др. Голямото съдържание на целулоза в повечето от тях усилва перисталтиката на храносмилателния тракт, което води до “по-бързото”  им отделяне от организма и съответно до по- малка усвояемост на иначе много полезните плодове и зеленчуци.
Зеленчуци – нискокалорични, участват в преработката на белтъци, въглехидрати, мазнини- могат да се употребяват едновременно с месо, риби, млечни и зърнени продукти, варива. Да се консумират два пъти дневно.
Плодове- почти не съдържат мазнини,  малко по- калорични са от зеленчуците.  Да се приемат  два пъти дневно.
Вода – човешкият организъм се състои от 70% вода.  Не достатъчният прием води до изсушаване на клетъчната мембрана, което забавя нейната функция – транспорт на протеини, ензими и други полезни субстанции, забавя се изхвърлянето на токсините. Тя е важна за подобряване на обмяната на веществата, ускорява процесите на разграждане на мазнините. Дневният прием е 1,5- 2 литра. Ако искаме да отслабнем трябва да изгубим повече калории от организма си, отколкото приемаме с храненето. Има храни, за които организмът изразходва “повече” калории за тяхното храносмилане, отколкото те самите могат да доставят при приемането им – такива са: чесън, лук, спанак,  зелена салата, краставици, целина, спанак, тиквички, броколи, репички, домати, лимон, грейпфурт, малини, боровинки, мандарини, портокал, ябълки /кисели/, ананас и др. Разнообразното хранене може да осигури необходимите за организма хранителни субстанции.

Как да се храним правилно ?  Идеалното хранене е пет пъти дневно.

Закуската е задължителна ако искаме да отслабнем. Тя може да включва филия черен или пълнозърнест хляб с млечни ниско маслени продукти, или с яйца, също овесени трици или ядки с кисело мляко, чай, кафе или фреш.

Междинна закуска – плод- да не се пропуска.

Обядът да включва зеленчуци с: риба или месо, постни ястия, варива. Приемът на въглехидрати- картофи, ориз, царевица – да бъде също със зеленчуци и само на обяд.

Междинна закуска – плод.

Вечерята е зеленчуци с: месо, или риба, постни ястия, кисело мляко. Препоръчвам две вечери в седмицата разтоварване- само със зеленчуци или един ден на плод и течности, който си изберете.

Кои професии са най – застрашени от наднормено тегло – готвачи, сладкари, счетоводители, компютърни специалисти, офис мениджъри, банкови служители, лекари, директори, юристи, учители и т.н. Какво не трябва да правим – ако искаме да отслабнем без йо-йо фект.

- да не се гладува.

- не трябва да се консумират групите храни, внасящи много калории-  мазнини, рафинирана захар, алкохолни напитки.

- да се изключат колбасите, тлъсти меса, полуфабрикати, сметана, високо маслени млечни продукти, майонези, консервирани и пушени меса и риби, забравете пържено и панирано, животинска мазнина, т.н. бързи храни, майонези, чипс и т.н.

-  изключете също и тестени, сладкарски и шоколадови изделия и др.

- не трябва да се приемат газирани напитки, кока- кола

- изключете или много намалете солта – тя забавя освобождаването на течности от организма, улеснява натрупването или задържането на мазнини.

- алкохолът се счита за вносител на енергия. При отслабване, трябва да се съобразяваме с това. Консумация на  ниски количества напр. концентрат 50 мл, или бира 250 мл, или вино – 150 мл. – не би ни лишила от самочувствие. При наднормено тегло и  заболявания препоръките на лекаря са важните, не само на желанието ни. Докато се отслабва не трябва да се вреди на здравето.

Да се научим да се храним правилно- често, по възможност с по-малко количество храна. Така няма да се стигне до големия глад вечер, до голямото ядене- също. Консумирането на едно и също количество храна, но разпределена  4- 5 пъти през  деня, намалява калориите с 15-20%, намалява и физиологичният глад.

Ако искате да отслабнете по – бързо, по – сигурно, без да гладувате и без да върнете килограмите си, добре е да се направи хранителния Вега тест. С него се определят храните, които вашият организъм  най- добре разгражда, усвоява и изхвърля ненужните субстанции. Те са полезните за вас, тях включете в храненето си. Установявт се и храни, които в момента организмът ви не може да разгражда и усвоява, а трупа като токсини и шлаки. Тях не ги консумирайте временно, за няколко месеца само. Ползата от теста е, че с него се осигурява индивидуално подбрано хранене само с полезните за организма храни, и то тези, които са от нашето ежедневие. Храненето е балансирано, т.е. включва белтъци, въглехидрати, мазнини, плодове, зеленчуци. Така се поддържа правилно  обмяната и не се напълнява. Ако по време на теста имате и някакви заболявания, лекарят ще се съобрази с тях и ще определи съответния диетичен  режим . Получавате фиш с резултатите и указание как да се храните.  Тестът се извършва само от лекар и то специалист в тази област.

С правилното хранене, освен отслабване, могат да се намалят или избягнат заболяванията, свързани със затлъстяването.

Движението е едно от най- силните средства за предпазване от затлъстяване и за намаляване на телесното тегло. Можете да използвате всичко, което организмът, възрастта и възможностите ви позволяват.

Помощ можете да получите и от нетрадиционните методи- акупунктура, акупресура, лазерпунктура. Те са с доказана многократно положителна ефективност.