С МИНЕРАЛИТЕ ПО МЕТОДИТЕ НА ИЗТОЧНАТА МЕДИЦИНА ПРИ РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

УПОТРЕБА В КИТАЙСКАТА  МЕДИЦИНА.  СВОЙСТВА НА МИНЕРАЛИТЕ СПОРЕД КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА

Китайските лекари са направили преценка на ефекта на минералите върху функцията на органите и системите, тяхното въздействие на циркулиращата енергия Ци в организма. Те определят енергийното им  влияние според характера и степента на топлина в тях. Разпределят ги в четири групи:

***Горещи камъни:  Според китайската медицина те” изчистват пълнотата и разсейват студа, добавят енергия и движат кръвта към  органите”. Такива са: кехлибар, топаз, ахат, елмаз/ диамант/, оникс, аметист, берил, изумруд, шпинел, калцит, карнеол, сяра, сапфир, сардоникс,  хризолит .
***Топли камъни: Те „добавят енергия на органите раздвижват кръвта”. Това са: амазонит, аквамарин, хианцит, яспис, хризоберил, циркон, халцедон, тюркоаз, рубин, диоптаз, гасена вар, гранат, нефрит, родонит.
***Неутрални камъни: Те могат да” разсейват студа, добавят енергия”. Те са: малахит, гипс.
***Студени камъни: Те „отнемат топлината, разсейват празнотата, движат кръвта към органите”, но са студени и не могат да „добавят енергия към органите”.Това са: опал, планински кристал, адулар, хематит, хризопраз, кварц, марказит, алмандин, сард, серпентинит, стипца, галит, жадеит, празем, бисер/ маргарит, перла/, магнетит.
     ЯН- ИН ХАРАКТЕРИСТИКИ НА МИНЕРАЛИТЕ
     МИНЕРАЛИТЕ  също имат определена Ян и Ин характеристика. Ще представя някои от тях. Горещите и топлите минерали  имат мъжко/ Ян/ начало. Неутралните и студените минерали имат женско начало / Ин/.
     Към минералите с Ян енергия са: Александрит, Берил, Ванадинит, Хелиодор, Гошенит, Дравит, Иолит,Кремен, Лазурит, Магнетит, Нефрит, Опал, Пейнит, Реалгар, Слънчев камък,Торбернит, Унакит, Флуорит, Хризолит, Чароит, Еритрин и още много други.  Ян- минерали се употребяват при повреждане на ян- началото, за да се възстанови равновесието между Ян и Ин в организма.
     А  към минералите с  ИН- енергия се отнасят: Аксинит, Апатит, Барит, Вавелит, Хематит, Гиалит,  Диоптаз, Егирин, Жадеит, Перли, Изумруд, Калцит, Лабрадорит, Малахит, Натролит, Обсидиан, Перистерит, Рихтерит, Пустинна роза, Селенит, Тарновитцит, Улексит, Фенакит, Халцедон,  Целестин,  Шпинел и други.
     Ин- камъните се използват при отслабване или повреждане на Ин- началото в организма или в отделен орган.
     ЯН- ИН ХАРАКТЕРИСТИКИ  НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ.
     Философската категория Ин и Ян означава, че всяко единно тяло се състои от две противоположни начала, който взаимно се допълват, противопоставят и променят. Двете начала никога не са в състояние на покой. Ин- характеристики са присъщи на: мрак, студ, влага, смърт, женското начало. Дясната половина на тялото, коремът, част от гръдния кош, вътрешните части на тялото/ без стомаха/, черният дроб-  са с Ин характеристики. Ян- характеристики притежават: светлина, топлина, огън, сила, раждане, мъжкото начало. Цялата горна част на тялото, гърбът, лявата половина на тялото, стомаха- са Ян. Болката е функция на Ян- органите, докато Ин- органите не са чувствитулни към болка. Но пък във всеки орган има части Ян и Ин. Ин трябва да се допълва с Ян и обратното, за да се поддържа съществуването. И така, принципът на лечението е възстановяване на равновесието между тях.
     Какво представляват меридианите в източната медицина?  
     Системата на меридианите не може да се свърже с анатомията на човека. Биологично активните точки/ БАТ/ са разположени по повърхността на тялото, крайниците, главата-  наричат се корпорални и са над 365. Според схващането на източната медицина жизнената енергия тече по невидими енергийни канали, наречени меридани/ 12 чифтни и 2 единични/, които са свързани с определени органи и системи в човешкото тяло. Различните заболявания се дължат на блокиране  на тези канали и нарушаване на протичането на енергията там. Всеки меридиан отразява работата на някой от вътрешните органи и носи името на съответния орган. БАТ се активират и реагират на проблемите в организма, преди още да са изявени симптомите на заболяванията. Системата от меридиани осигурява връзката и взаимодействието между различните части на организма.
     ДИАГНОСТИКАТА В КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА е специфична. Когато лекарят акупунктурист познава много добре системата от меридиани и БАТ, прави по- точна диагноза.В нея се разглеждат вътрешните органи като свързани посредством енергията Ци с външно разположените: кожа, уши, нос, очи, език, лице, устни, зъби, венци, коса, шия, корем, нокти на ръцете, длани, ходила, БАТ, пулс, разпитване, преглед. При прегледа се установява кои БАТ са засегнати, към кой меридиан се отнасят и съответно кой орган е засегнат, в каква спенен, каква схема на лечение да се приложи, колко време да продължи лечението. Индвидуално определената схема за лечение зависи от вида и протичането на заболяването, от общото състояние и субективните усещания, пола, възрастта на пациента. Въздейства се комплексно върху целия организъм.
     Многократно е доказано например обезболяващото действие на акупунтурата при различна болкова симптоматика. Дължи се на включване и стимулиране на собствените защитни оздравителни системи на организма. С акупунктурата се постига баланс на хормоните, стимулация на кръвния и лимфен ток, възстановяване на нормалните функции на органите и т.н. Съвременните обяснения за ефекта от акупунктурата е, че стимулацията на акупунктурните точки активира хипоталамо- хипофизната система и стимулира секрецията на хормони и биохимични вещества- ендорфини, серотонин, невротрансмитери. Това води до регулиране и нормализиране на биохимичните и физиологичните процеси, протичащи в организма. Ефективността се обяснява и с увеличеното кръвоснабдяване, седиране на нервната система чрез серотонина в мзъка, регулиране на фунцията на ендокринната система, намаляване на възпалението и болката, стимулиране на имунната система. А  акупунтуристите са поставяли акупунктурните игли в много от същите зони, които са използвали египетските лечители при лечението с минерали.