Несъвместимост на някои лекарства с някои храни и напитки

Трябва да се знаят взаимодействията на лекарствата с храните и напитките, които употребяваме. В някои растителни и животински храни се съдържат вещества, които могат в известна степен да повлияят и променят фармакокинетиката на употребяваните лекарства. Въздействието им е върху усвояването, метаболизирането и отделянето на медикаментите. Важни моменти за взаимодействието на храните и действието на медикаментите се определят от: 1. Видът на медикаментите; химичният състав; начинът на получаване; начинът на приемане- през устата, мускулно или венозно инжектиране; преди, по време или след хранене се приемат; 2. Видът на храните; обработката на храните; количеството на приетата храна; времето на приемането й; начинът на приготвянето й; пазене на диети; недоимъчно храненеи т.н. Целта е да се храним правилно, защото начинът на хранене влияе и променя елиминарането на лекарствата от организма. Изменя се киселинноста в организма, също и рН на урината. При строги диети, недостатъчен прием на хранителни вещества се променя и намалява около 30- 40% разграждането и усвояването на голяма част от медикаментите. Това налага намаляване на дозата на съответния медикамент, но така пък се намалява и неговата ефективност. Най- голям риск от неподходащо приемане на някои храни и лекарства има при деца до 5 г. и възрастни над 70 г. Тази инфорамация е особено важна и необходима за болните с хронични заболявания, които приемат ежедневно медикаменти / хипертония, захарен диабет, паркинсон, паркинсон, епилепсия и други/. Основно правило е, да не се самолекуваме- медикаментите се препоръчват само от лекар. Дори и растителните препарати трябва да се консултират със специалист. Ето някои лекарства и храни, които Не трябва да се приемат едновременно:
***Гинко билоба- да се приема по схема- да се знае концентрацията на екстракта в препарата. Високата концентрация влияе на чернодробните ензими и променя метаболизма. Препоръка: да се пие по схема и с почивки между приемите.
***Тетрациклини и приемът на храни, съдържащи калций- сирена, прясно и кисело мляко. Тези храни могат да блокират действието на антибиотик от групата на тетрациклините. Причина- калцият нарушава резорбцията на тетрациклините в стомаха, намалява се ефективността на тяхното действие. Антибиотикът остава в червата и накрая се изхвърля от органима без пълноценно използавне, всъщност е без ефект. Препоръка: да се избягва едновременното им приемане.
***Препарати, свързани с опорно- двигателия апарат: – Флуориди и калций са трудно разтворими соли, което намалява усвояването им. Препоръка: млечни продукти и таблетки с флуор за зъбите не трябва да се приемат едновременно. – Фитинът в растителните продукти също пречи на усвояването на Ca от организма. – Медикаменти, приемани при остеопороза: биофосфонати- те също се свързват с калция. Трябва да се приемат с вода, като 2 часа преди и 2 часа след тях да не се консумира мляко. ***ВАЖНО. При употреба на антикоагуланти- да Не се приемат храни, които съддържат витамин К. Той подпомага кръвосъсиравенто и може да ограничи или намали ефекта на антикоагулантите. Витамин К се съдържа в: броколи, боб, грах, спанак, листните салати, аспержи, жълтъка на яйцето, дреболиите, мазните млечни продукти. Да се изключат или силно ограничат тези продукти от храненето. ***Антидепресанти- МАО-блокери. Не е добре едноверменното им приемане с тирамин/аминокиселина/. Съдържа се в храни, богати на тирамин и други протеини- боб, мая, кисело мляко, вино, бира, кашкавал,сирене, колбаси, бирена мая, солена херинга, маринована риба, пилешки черен дроб. Причина: богатите на белтъци храни повишават активността на тироксина
***Препарати с алуминиеви соли/ тези, които се употребяват при повишенна стомашна киселинност/. Да не се пият с плодови сокове, лимонади, вино, шумящи таблетки- те съдържат соли на лимонената киселина, т.н. цитрати. Едновременната им употреба може да повиши концентрацията на алуминий в кръвта. Симптоми : анемия, обърканост, крампи, кома. Счита се,че алуминият подпомага развитието на алцхаймер. Важно е също да се спазва при децата, хората с болни бъбреци.
***Алкохол и медикаменти: – Вино, бира, концентрати- потискат ЦНС и изменят ефектите на лекарствата в организма- усилват ефекта на хистамин, производни на бензодиазепина, барбитурати, трицикличните антидепресанти, фенотиазинови производни – подсилват ефекта от лекарствата. Високите градуси могат да забавят резорбирането на лекарствата. Причини: организмът започва първо да преработва алкохола и след това да разгражда медикамента, което удължава продължителността на действието им. Знае се, че алкохолът влияе на метаболизма на почти всички лекарства, особено тези, свързани с нервната система.
– Алкохолните напитки изменят ефектите на лекарствата в организма- усилват ефекта на хистамин, производни на бензодиазепина, барбитурати, трицикличните антидепресанти, фенотиазинови производни – Прием на успокоителни/ Клометиазол/ с алкохол може да намали кръвното налягане до критични граници, да намали температурата, да наруши дишането, да повиши слюноотделянето.
– Червено вино- да не се пие когато се употребяват антибиотици и противовъзпалителни медикаменти- повлиява неблагоприятно върху ензимите на черния дроб. – Червено вино в комбинация с т.н. МАО-инхибитори често води до повишаване на кръвното нлягане. – Прием на салицилови препарати с алкохол може дадоведе до стомашен кръвоизлив. – Прием на желязо или калиеви соли с алкохол- водят до силно дразнене на храносмилателната система.
***Лекарства- гираза блокери да не се пият: – в кобинация с кафе, черен или зелен чай, кока кола. Причина- те намаляват разграждането на кофеина в кръвта и причинявт сърцебиене, нервност, безсъние. – гираза блокери за пикочни инфекции губят въздействието с и в комбинация с: млека, извара, сирене.
***ГРЕЙПФУРТ- над 400 мл дневно. Грейпфрутът/ или сокът му/ не трябва де се приемат едновременно с някои медикаменти. Причина: Някои от вещества, които се съдържат в него, подтискат активността на някои ензими на черния дроб, отговарящи за метаболизма на различни лекарства. Те забавят разграждането на медикаментите и съответно по- нататъшното им разпределяне в организма. Това може да доведе до натрупване и предозиране на лекарствата. – може да доведе до намаляване на ефекта на пероралните медикаменти за диабет- стига се до получаване на хипогликемия; – до повишаване концентрацията на приеманите лекарства; – с приемане на антикоагуланти- може да предизвика кървене, кръвоизливи. Причини: понижават се ензимите и по този начин се нарушава действието на антикоакулантния медикамент- той се натрупва в организма и води до засилване на кървенето. – с противозачатъчни средства.Причини: съдържа естрогени, може да „наруши” схемата за лечение и да доведе евентуално до забременяване; – с внимание при прием на лекарства за епилепсия- може да отключи пристъп. – приемът на някои медикаменти за намаляване на високо артериално налягане- може да увеличи ефекта на медикамента.
***Прясно мляко не е подходящо при: – прием на медикаменти, съдържащи кофеин- той го неутрализира. – прием на антибиотици, цитрамон, медикаменти, съдържащи желязо.
***Газирани напитки и лекарствата- не трябва да се приемат едновременно. Причини: въглеродният двуокис променя свойствата и киселинността на медикамента, някои минерални води- също. Да се употребява обикновена вода.
***Натурални сокове, газирани напитки и медикаменти- те намаляват въздействието на голяма част от сулфонамидите, киселиннонеустойчивите антибиотици. Причина: активно фармакологичните вещества на някои храни променят алкалнокиселинното равновесие в кисела посока, което може да доведе и до променени свойства на приетите с тях лекарства. Могат да повишат токсичния ефект на антимикотични препарати, да повишат киселинността в стомаха. Но Могат да се пият спокйно при употреба на желязосъдържащи медикаменти, мултивитамини- те спомагат за тяхното усвояване ***Влияние на храните върху ефективността на лекарствата: – мастноразтворими лекарства: транквиланти, метронидазол, противосъсирващи могат да се комбинират и с по-мазни храни. Витамин А се усвоява по-добре при в комбинация с храни, съдържащи умерено мазнини. – изозианид/ за лечение на туберкулоза/- не е добре да се консумира с туршии, маринати, богати на протеини храни, кисело, солено. – горски плодове и ягоди- да не се употребяват едновременно с медикаменти за намаляване на кръвното налягане. Причина: те съдържат вещества, които разширяват кръвоносните съдове и увеличават ефективността на лекарствата/ може да се стигне до хиротония/. – зеленчуци: консумиране на ряпа, зеле биха могли да намалят действието на хормони на щитовидната жлеза.
***Хомеопатични средства: не трябва да се консумират с мента и продукти, които я съдържат, с кафе, алкохол, обработени с оцветители, консерванти, ароматизатори, пикантни ястия, силни подправки, т.н. „бързи храни”.
***Аспирин и съдържащи – не е добре да се приемат преди хранене с кисела напитка или мляко. Да се приема и по-голямо количество вода. Да се внимава с косумацията на зеле- то усилва отделянето на салицилатите в урината.
***Дигиталисовите препарати/ при сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, бъбречни заболявания / изискват храни, богати на калий: банани, моркови, картофи, сушени сливи, праскови, сок от кайсии. Причина: увеличава се токсичността на медикамента вследствие на намаленото ниво на калия в организма.
***Чесън в Голямо количество Не е полезен при употреба на: парацетамол, лекарства за паркинсон, прием на перорални медикаменти за диабет. Но, в умерени количества чесънът може да предпази черния дроб от вредните ефекти на тези медикаменти върху чернодробните клетки.
***Чай и кафе- те усилват действието на болкоуспокояващите. Приемът на тези медикаменти едновременно с кофеина от чая или кафето води до добър ефект, но само при по-малки дози.
***Чай и кафе- намаляват значиелно ефекта на разтворени в тях сънотворни медикаменти. Причина: съдържащият се в тях кофеин. ***Черен чай- съдържа кофеин и вещества с кардиостимулиращо действие. Препоръка: да се ограничава приема на черен чай при захарен диабет- когато се приемат перорални медикаменти. При епилепсия- също. Силният чай и кафето и съдържащият се в тях стимулиращ алкалоид кофеин, могат да отслабят действието на сънотворни лекарствени средства при едновременната им употреба или ако ги разтворим в тях.
***Кафе- да не се пие едновременно с антибиотици. Причина: Кофеинът стимулира стомашната секреция, повишава киселинността на стомашния сок, а това се отразява на резорбцията на антибиотика. Препоръка: кафето да се пие след 2 часа.
***Зелен чай- еднвременният прием с противоракови медикаменти Подпомага действието им. Активира имунната система, счита се за профилактика при някои ракови заболявания- включва се при употребата на някои химиотерапевтични медикаменти, като усилва тяхното действие/ според някои специалисти/.
***Да не се разтварят в чай медикаменти във вид на прахчета и съдържащи алкалоиди. Причина: съдържащите се в чая дъбилни вещества утаяват алкалоида и го правят неразтворимо съединение.
***Баластните вещества намаляват усвояването на: болкоуспокояващи медикаменти, парацетамол, аспирин, антибиотици с разновидност на пенецелините, на някои антидепресанти, препарати за щитовидна жлеза. Причина: тези медикаменти се извеждат от организма заедно с баластните вещества, вместо да се усвоят в тънките черва. Препоръка: да се остави интервал между лекарствата и храните, съдържащи баластни вещества.
***Люти чушки: приети в голяма количество, могат да окажат неблагоприятно въздействие при приемане на антидиабетични лекарства. Те са вредни и за хора, прекарали хепатит. При алергии могат да провокират алергични реакции към тях.
***Соя- не е подходяща в големи количества с медикаменти за лечение на паркинсон.
***Захарин- употребата на големи количества захарин е вредна/ особено на старите захарини, за които има съобщения за канцерогенност.
***Морковите усилват действието на инсулина.
***Слабителните средства намаляват резорбцията на витамини А и Д. Продължителното им приемане/ при хроничен запек/ може да причини недстиг на тези важни витамини. – Много лекарствените препарати забавят разорбцията на витамин С, група B.
***Прием на вода с медикаментите- около 200 мл увеличават с над 50% тяхното резорбиране. КОГА се пият медикаментите- преди, по време или след ядене? – Ако няма препоръки за конкретния медкамент кога да се пие- е добре да се приема около половин час на гладно, преди хранене. Причина: стомашните сокове и храната могат да променят ефекта на приетото лекарство, като осъществят взаимодействие с него. – След хранене се приемат медикаменти, коит дразнят лигавицата на храносмилателната система- те могат значително да намалят/ или загубят/ активността си. Причина: взаимодействат си с някои съставки на храната. Такива са нестероидни противовъзпалителни медикаменти, някои хормонални лекарства. Препоръка: да се пият с кисело мляко, прясно мляко, вода. – Преди Хране се употребяват:
**Лекарства, повишаващи отделянето на хранителните ензими и улесняващи разграждането на хранителните продукти/ непосредствено преди хранене/.
**Повечето противоалергични медикаменти.
**Лекарства за лечние на язви- Ranitidin и други.
**Някои антибиотици от пенецилинова /Ospen/ и еритранова група. .
**Препарати, стимулиращи апетита- да се приемат 15-20 минути преди хранене.
**Препарати на растителна основа, различни отвари- да се пият половин до един час преди храна.
**Някои медикаменти, стимулиращи изграждане на костно вещество.
Няма универсални за всички решения за здравословното хранене. Човекът е с индивидуална генетика, биохимия, индивидуална обмяна на веществата. Не можем да направим един модел на хранене, валиден за всички. Сега правилната насока е в индивидуалния, собснвен хранителен подбор на храните и тяхната употреба. Това означава, че едни и същи храни ще се възприемат, метаболизират, усвоят и съответно елиминират ненужните им съставки от организма индивидуално, т.е. личен режим на хранене с личните ни храни- Вега тест. Във всички случаи известните общоприети и установени правила за храненето/ при кърмачета и деца, тийнеджъри, възрастни хора, различните диетични хранения при съответни заболявания/ влизат в съображение при препоръката за индивидуалното хранене. То трябва да бъде адаптирано и към хранителните вкусове и навици на отделния човек, начина му на живот, заболяванията, възможностите, страната, в която живеят в момента и т.н.
Докато навлезе широкото използване на в практиката на нутригеномиката/ дял в науката за взаимодействие между храни и гени/ и намери отговори на въпросите, свързани с храненето- можем да ползваме индивидуалния хранителен Вега тест.