Кое е пълноценното хранене при заболявания на щитовидната жлеза ?

Рязко се увеличава броя на болните със заболявания на щитовидната жлеза. Те са втори по честота след захарния диабет, жените от всяка възраст страдат около четири пъти повече от мъжете. Щитовидната жлеза  произвежда два основни хормона- около 93% Т4 в неактивна форма, и около 7% Т3 в активна форма. Т4 се произвежда в самата жлеза, като в черния дроб се превръща в Т3- с голямо влияние върху почти всички функции в организма/ напр. върху обмяната на веществата, апетита, разпределяне на калций и фосфор и т.н./. За щитовидната жлеза е добре да научим повече, да не я пренебрегваме- нищо, че тя тежи едва около 20 грама. Ако имате  диагноза хипотиреоидоза / това  се установява с изследване на хормоните Т3 и Т4/, то трябва да знаете, че “сигурното лечение е само хормоналното”. Недостатъчното изработване на хормоните забавя обмяната на веществата. Можем бързо да отслабнем или напълнеем, да бъдем с косопад или изтъняла, чупеща се коса, да сме раздразнителни, разсеяни и уморени, с лоша, суха и лесно състаряваща се кожа, с нарушаване на менструалния цикъл и т.н. Дефицитът на йод е една от причините за развитие на заболяването. Други фактори са наследственост, някои лекарства, радиация, стрес, различните диети набират скорост като причина- а така се нарушава хормоналното равновесие. За нормалната функция на щитовидната  жлеза е нужен йод от 150 до 200 мкг на ден/- в един грам сол се съдържа 40 мкг йод/. Максималната безопасна доза йод дневно е до 500 мкг. Можем да ги набавим от йодираната сол, която употребяваме ежедневно. Но голяма част от нас приемат 10- 15 и повече грама сол. Всъщност при готвене около 70% от йода се губи. Той е жизнено необходим за нас, защото участва в синтеза на два от най-важните хормона, управляващи функциите на организма ни. Набавя се основно с храната. За производството на тиреоидинте хормони е необходим йод и мастни киселини омега-3. За превръщане на неактивния Т4 в активния Т3 са нужни:

- селен- той се съдържа в: скариди, херинга, ядки/ особено бразилски орех/, портокали.

- омега- 3 мастни киселини- сьомга, сардина, скумрия, аншоа, безсолни ядки, ленено семе, тиквено и слънчогледово семе, авокадо-

- недостигът на йод може да се компенсира с: сушени смокини, орехи, скариди, мляко и млечни продукти, месо, лук, яйца, краставици, салати.Свързването на  Т3 с различни ядра на нервната система изисква:

- витамини А и Д-  набавят се от: риби, яйца, месо, масло, млечни продукти, моркови, ядки, листни зеленчуци, шипка, манго, грейпфурт.

цинк- скариди, сардини, мерлуза, агнешко месо, пилешко, яйчен жълтък, банани, ананас, боб, грах, бадеми, ленено семе.

- храни, богати на желязо и мед- червени постни меса, риби, стриди, скариди, пресни зеленчуци, леща, ядки, спанак, лапад, лук С напредване на възрастта трябва да се намали значително приема на въглехидрати. Знаем, че те повишават отделянето на инсулин- а той активира образуването на Т3.
Здравословното хранене е правилния начина за предпазване от заболявания на щитовидната жлеза. Да се намалят килограмите, защото  това може да намали производството на тиреоидни хормони. А при хипотиреоидзъм се забавят обменните процеси, недостатъчно се разграждат и усвояват приетите храни- това води до наднормено тегло. Като профилактика трябва приемаме повече риба, рибни продукти/ на едно от последните места се по консумацията им/, храни съдържащи йод, плодове и зеленчуци.

     Да не се употребяват/ или да се избягват/ храни, които затрудняват или нарушават функцията на жлезата:

храни, съдържащи глутен – той се намира в пшеничени култури, ръж, ечемик.

- соя и соеви продукти – при хипотиреоидоза,

- при употреба на хоромонозаместващи медикаменти

- броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле, цвекло, ряпа- счита се, че те възпрепятстват усвояването на йода от жлезата.

- без пушени меса, риби

- без пържено, панирано

- да се намали стреса – защото стресовият хормон кортизол понижава функцията на щитовидната жлеза.

- без гладуване - гладът е един от факторите, които нарушават функцията на хормоните на щитовидната жлеза.
нискокалоричните диети - също не са подходящи.

- без самолечение -  лечението се контролира от ендокринолог. Ако сте пушач  трябва да откажете цигарите, защото съдържащите се в цигарения дим нитрати, сяра, цианитати  увеличават недостига на йод в организма.

При хипертиреоидоза е необходимо медикаментозно лечение – има увеличено производство на хормони от щитовидната жлеза. Да не се употребяват кафе, черен чай, алкохол.

     Как да се храним след операция на щитовидната жлеза ?

     Най – важно е: консултация с ендокринолог и редовно приемане на хормоналното лечение.
Начинът на хранене е индивидуален, защото зависи от общото здравословно състояние, годините, килограмите. То трябва да включва: – белтъци – до 100 гр. дневно, получени от – морски риби, скариди, говеждо или телешко месо, яйца, извара, нискомаслени млечни продукти, растителни протеини- бобовите храни, орехи, бадеми.

мазнини- около 80- 90 гр. на ден, като ½ от тях да бъдат растителни, другата ½  да се набавя от краве масло, месо, млечни продукти.

- минимално количество на захар- до 30 гр., като по-добре е да се замени по възможност с мед. Без сладкиши, тестени изделия.

- плодове и зеленчуци- те са силни антиоксиданти, което е много важно в периода след операция. Още съдържат витамини, минерали, пектинови вещества, целулоза. Подходящи са: киви, фурми, стафиди, сушени кайсии, фурми,боровинки, нар, грах, патладжан, домати, сини сливи, банани, грейпфурт, ядки, боровинки, черни сортове грозде.
Остава забраната на пушени, пържени, панирани храни, цигарите, алкохола.Умерена двигателна активност, без преуморяване. Провеждане на изследване с  Вега тест е един точен и добър начин да разберете кои храни можете да употребявате спокойно- това са тези, които организмът ви разгражда и усвоява най-добре. Те са полезните за вас, тях включете в храненето си. Установяват се храните, които организмът ви не разгражда, не усвоява напълно и не изхвърля от организма, а трупа като шлаки, токсини, мазнини. Те не са полезни за вас, не трябва да ги консумирате, а ги изключете от храненето си за няколко месеца. Тестът е полезен, защото резултатите стават бързо, веднага разбирате кои храни са подходящите за вас. Хранителният режим се изготвя от лекаря веднага и е строго индивидуален. Съобразен е със заболяването ви в момента, включват се храните, които се изискват за него и тези, които са разрешени от теста. Тестът е полезен и с това, че вие по- нататък ще можете сами да включвате подходящите храни, като използвате направената по – горе информация за тях. Вега – тестът си извършва само от лекар – специалист в тази област. Препоръките за хранене са: закуска, обяд, вечеря, две междинни приемания на плодове и зеленчуци. Не пропускайте нито едно от тях. Не забравяйте да приемате достатъчно количество вода – до 2 литра.