Боб

anaresim (41)

/зрял фасул /

Съдържа добър минерален и витаминен състав: калций- важен за повишаване на либидото, участва в процесите на възбуждане на нервните клетки; калий- подобрява кръвоснабдяването и поддържа ерекцията; магнезий- стимулира половата активност; фосфор- повишава либидото, спомага за жизнена и здрава сперама; витамини група „В”- те спомагат за синтеза на половите хормони: В1, В2, В9/ Фолиева киселина/; РР, С- участва във функциите на половите жлези. Белтъчини 23,3%, включително и пълноценните аминокиселини -лизин, метионин; въглехидрати 55,5%; мазнините са само 1,5%; вода 11,2%. Целулозата е 4,7%; около 55,5% скорбяла и малки количества захари. Белтъците в зрелите зърна са 23%, а 60- 95% от тях са водоразтворими, което повишава тяхната усвояемост. Особеност на неговите белтъчини е сравнително слабата им набухваемост и оттам необходимостта от по-продължителна термична обработка.
Родината на боба е Южна Америка. Култивиран още от времето на инките, зрелият фасул е пренесен в Европа от Христофор Колумб. Благодарение на това, че се отглежда лесно и дава висок добив, бобът много бързо се разпространява в цяла Европа и дори в Африка. Известни са над 200 вида боб. Бобените зърна са с бъбрековидна или кръгла форма и може да са с различен цвят – бял, черен, червен, жълт, шарен и др.

Той е трудносмилаема храна, заради голямото съдържание на целулоза. С много добра хранителна стойност. Съдържащите се протеини са от голямо значение за мускулната активност. Спортистите, занимаващите се с  фитнес трябва да знаят това. Полезни качества още: намалява нивото на кръвната захар, укрепва ставите и има диуретично действие.  Българите сме традиционни консуматори на боба.