КАК ДА ОТСЛАБНЕМ, БЕЗ ДА ГЛАДУВАМЕ? – clinica.bg 18-06-2016

Компютърният биоенергиен Вега тест установява към кои храни организмът има добра толерантност – да разгражда, усвоява и превръща в енергия и кои от тях не толерира – разгражда бавно, не усвоява достатъчно и ги натрупва в мастни депа, шлаки, токсини. Резултатите са готови веднага и пациентът получава индивидуална програма за хранене, включваща само толелираните от организма храни. Резултатите: трайно намаляване на излишните килограми, подобрена обмяна на веществата, повече енергия, повишен имунитет…

Д-р Георгиева, Вие сте един от признатите и най-добри специалисти по Вега тест у нас. Автор сте и на редица публикации по темата. На какво се дължи според Вас нарастващата популярност на този метод?

 

Отговорът е много кратък – на неговата ефективност. Той е подходящ за всеки един от нас, а не е само за хора с наднормено тегло, въпреки че стана популярен с това. Храната е многокомпонентен продукт. Трудно можем да преценим сами (без теста) точно към кои храни организмът ни има нетолерантност. Но е важно тестът да се прави само от лекари – тогава резултатите са точни, а хранителният режим е професионално изготвен.

Д-р Дора Георгиева, д.м., завършва медицина в София със специалност анестезиология и реанимация. Специализира и преподава традиционна китайска медицина. Носител на Медал на Световния конгрес по акупунктура в Прага, 1988 г. и на „Златна книга“ – значка от Европейски форум на експертите, 2009 г. Създател и ръководител на първия у нас специализиран Център за лечение на болката към МА. Преподавател е по съвременно и алтернативно лечение на остра и хронична болка. Специалист е по електропунктура – изследване на толерантността ни към храни с компютърен тест, популярен като Вега тест.
Казвате, че Вега тестът е „ключът към правилното хранене“?
Да, защото е един индивидуален подход към правилното хранене. Тестват се определен брой от най-често употребяваните храни и напитки. Установяват се кои от тях са толерираните от дадения организъм и само с тях се прави препоръчителен режим на хранене. Това е ползата от него – правилното индивидуално хранене.
При заболявания, изискващи съответната лечебна диета, с теста се осигурява индивидуалния прием на всички групи храни, подходящи за даденото заболяване. Така диетата е много по-ефективна, тя е част от лечебния процес.
Не мога да не Ви задам въпросът, който вероятно интересува най-много читателки: как Вега тестът помага за справяне с килограмите и достатъчен ли е той за решаването на този проблем?

Да, най-често задаваният въпрос. Вега тестът е необходим, точен, полезен, с много добри и трайни резултати, но за съжаление не е достатъчен. Ето как стоят нещата.

Компютърната диагностика на храните ни осигурява здравословно хранене с най- подходящите толерирани от организма храни, ефективно отслабване и добро здраве.
Защо когато се храним малко и не сме променили начина си на живот килограмите ни се увеличават? Защото не ядем храната, която организмът ни толерира.

Компютър определя към кои храни организмът ви има добра толерантност, т.е. най- добре ги усвоява, разгражда и превръща в енергия. Те са подходящи точно за вас. Но установява и кои от тях не толерира, разгражда бавно, не усвоява достатъчно и ги натрупва в мастни депа, токсини, шлаки. Тях изключвате временно от менюто си – за три или шест месеца. Когато разберете това, можете спокойно да поддържате желаните килограми, без да гладувате, да правите изтощителни и неприятни диети. Няма и йо-йо ефект, защото в теста са включени всички групи храни. Няма липсваща група храна, която после след използването ѝ да причини йо-йо ефекта. Получава се постепенно отслабване, запазване на по-ниското тегло и неговото по-нататъшно намаляване. Това означава трайно отслабване.
Да не забравяме, че обмяната на веществата е специфична за всеки организъм, една от най-динамично променящите се системи на организма. Включва много компоненти, на които няма да се спирам сега. Най-важно е, че тя изисква поддържане с правилно хранене – закуска, обяд, вечеря, два междинни приема на плодове, зеленчуци. Задължителен прием на вода поне 2 литра дневно. Ежедневен разход на енергия – с подходящ за вас спорт. Нищо непознато за всички ни. Това са правилата на организма, колкото и да не ни харесват. Но пък резултатите ще ни зарадват. Защото така се поддържа правилно нашата обмяна, по-малко е опасността да напълняваме, намалява хроничната умора, чувстваме се по-бодри, работоспособни, по-здрави сме, изглеждаме по-добре. И да добавя, че качеството на съвременните храни и тяхното приготвяне не са в полза на здравето и килограмите ни. И Вега тестът става все по-актуален.

Важно е да се осигури дълготраен ефект в борбата с килограмите. Това не се постига за няколко дни, седмици. Бързите резултати не са полезни за организма. Индивидуалните характеристики на организма определят до известна степен ефекта от храненето ни. Толерирането на отделни храни са индивидуални за всеки човек. Ползите от здравословното хранене с индивидуално определените храни с Вега теста са известни и се потвърждават от години. Храненето с толерираните от вашия организъм храни не води до напълняване, защото по този начин обмяната на веществата Ви е правилна, регулирана и не води до натрупване на мастни депа и токсини.

Подходящ ли е Вега тестът за изготвяне на хранителен режим при други заболявания?
Да. Много важен е при децата. Тестът е безкръвен, безболезнен, безвреден. Аз лично го правя при деца над пет години. Как те да отслабнат правилно ? Затлъстяването е заболяване, което е трудно и дълго за лечение. Статистиката за наднорменото тегло при децата е стряскаща, особено в България. С теста се гарантира безопасно отслабване, сигурно, без гадуване и връщане на килограмите. Съобразено е с възрастта на детето, със заболявания (ако има такива), с неговите вкусови предпочитания. Храненето или ограниченията не трябва да предизвикват стрес на децата. Искам да отбележа, че децата са по-изпълнителни от възрастните при спазване на резултатите от теста. Физическата активност да е подходяща за тяхната възраст. Пълноценното хранене на детето може да е решаващо за здравето му през целия живот.
Тестът е необходим и при бременни и кърмачки. Важно е да не се наруши пълноценното хранене на бебето по време на бременността и в кърмаческия период. Съвременните проучвания показват, че някои от заболяванията в зряла възраст са свързани с растежа и развитието на плода още в утробата на майката. Това играе важна роля в „програмирането“ на бъдещето здраве на детето. Няма противопоказания за прилагането на теста при тях – подчертавам, че няма опасност за майката и бебето.
При всички хронични заболявания: диабет, инфаркт, псориазис, подагра, щитовидна жлеза, дихателна и чернодробна системи, ракови заболявания, гастрит, колит, запек, синдром на раздразнено дебело черво, анорексия, булимия, акне, целулит, депресии, неврози. При менопауза – периодът на климакса, характерен с промяна на хормоните, води до натрупване на излишни килограми, които трудно се намаляват.
При спортисти – необходимо е индивидуално и ефективно хранене с толерираните от организма им храни. Повишават се техните възможностите за отлични постижения, за добра визия.

Компютърната диагностика на храните ни осигурява здравословно хранене с най- подходящите, толерирани от организма храни, ефективно отслабване и добро здраве.